..

14 Ocak 2013 Pazartesi

Galetalı Karnıbahar Köftesi


           Merhabalar Sevgili Dostlar. Mevsim sebzelerini ve meyvelerini bol bol kullanmaya çalıştığım şu sıralarda, karnıbahar ile devam edelim istedim. Bir küçük karnıbahar aldım. Yarısını, bu köfteler için kullandım, diğer yarısı da çorba oldu. Onu da kısa sürede vereceğim inşallah.
           Karnıbahar köftesi tarifini Cahide'den aldım. Küçük bir değişiklikle, ben içinde un miktarını azaltıp, galeta ekledim. Böylece köftenin zaten yumuşak olan iç kısmı, hamur kıvamında olmaktan kurtuldu. Dış kısmında ise tam da istediğim çıtırlığı yakalamış oldum. Siz isterseniz, un miktarını tamamen yok edip, sadece galeta kullanabilirsiniz. Ben ilk kez denediğimden, köftelerin kızarırken, dağılmaması için içine girecek olan 5-6 kaşık unu, iki kaşığa indirdim.
         Daha önce de Fırında Karnıbahar yaparken, aynı şekilde galeta ununu tercih etmiştim. Yine galeta unuyla, içinde karnıbahar da bulunan Galeta Unlu Sebzeli Kek' de aynı şekilde galeta ununu kullandım. Karnıbaharın kendine has bir yumuşaklığı oluyor, içine un eklenince iyice hamur oluyor. Galeta unu bu durumu biraz olsun azaltıyor.  Şimdilik Kalın Sağlıcakla...

Karnıbahar Köftesi İçin Malzemeler:

  • 1/2 küçük karnıbahar
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 çay bardağı su
  • 1 küçük yumurta
  • 2 kaşık un
  • 2 kaşık galeta unu
  • 1 adet kuru soğan
  • bir tutam dereotu
  • bir tutam maydanoz
  • kimyon,yenibahar,karabiber,tuz
  • bir küçük kase galeta unu (bulamak için)
  • kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
  1. Karnıbaharı yıkayıp, parçalara ayırıyoruz, üzerini geçecek kadar su koyup, kaynatıyoruz. Yumuşayınca kapatıp süzgece alıyoruz.
  2. Pirinci yıkayıp, üzerine 2 çay bardağı su ekleyip suyunu çekene kadar kaynatıyoruz. (suyu biter ve pirinçler hâlâ sertse, biraz daha su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin)
  3. Karnıbaharı ve soğanı robotta iyice çekiyoruz. Temiz bir tülbente alıp, iyice suyunu süzüyoruz. (yoksa köfteler birleşmeyecekmiş)
  4. Dereotu ve maydanozları ince ince kıyıyoruz. Bir kaseye aldığımız karnıbaharın üzerine yumurta kırıyoruz, unları ve baharatları kattıktan sonra, susuz olan pirinci ekliyoruz ve yeşillikleri de ekleyip yoğuruyoruz.
  5. Köfte şekli veriyoruz. En son köfteleri, galeta ununa bulayıp , sıvıyağ koyulmuş tavada arkalı önlü kızartıyoruz. Afiyet Olsun... 

14 yorum:

  1. Bende bugun karnabaharli bir yemek yapacagim :) ellerine saglik elifcigim...

    YanıtlaSil
  2. çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Evdekilere karnıbahar yedirmenin en güzel yolu. Elifcim ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık,daha önce hiç karnabahar köftesini yapmamıştım ama mutlaka deniycem:))sevgiler

    YanıtlaSil
  5. bu tarifi çok sevdim...
    canım ellerine sağlık............

    YanıtlaSil
  6. görüntüsü gerçekten çok güzel bende denicem tarifini ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Süper bir görüntü, hemen not ediyorum. Ellerine sağlık. En kısa zamanda deneyeceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Bu sebzelerin köfte oluşu çocuklara yarıyor afiyetle yiyorlar sorunsuz aldım notumu yapaçağım

    YanıtlaSil
  9. Ne kadar güzel görünüyor ellerine sağlık canım....

    YanıtlaSil
  10. Bizim evde her sebzeyi bir yiyen çıkar. Şahane görüntü. Ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel olmuş tadının güzelliği resimlerden belli çıtır görünüyor..
    Ellerine sağlık canım..
    Allah yar ve yardımcımız olsun..

    YanıtlaSil
  12. çok sık yaparım ama galaeta unu denememiştim deneyeceğim
    ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar

    YanıtlaSil
  13. Canım çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Görüntü beni benden aldı yani :))))
    Dolapta karnabaharım var. Hemen tarifini not alıyorum (izninle)
    Bu akşam için yapmaya koyuluyorum:)))) Genelde karnabaharı haşlayıp sodalı sosda yaparım. Hiç bu şekilde denememiştim... Çok güzel bir tarif...
    Öpüyorum çok, sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. muhteşem bir tarif. karnıbaharı çok severim ama bu haliyle daha çok seveceğime ve eşime de yedirebileceğime eminim. çünkü eşim karnıbaharın yumurtaya bulanıp kızartılmış halinden başka türlüsünü yemiyor. ama bu da çok ağır oluyor ve sürekli yediğinizde de bıktırıyor. sizin tarif benim için çok iyi oldu :) hem farklı hem lezzetli..

    YanıtlaSil

yorum var