..

22 Aralık 2011 Perşembe

Ispanaklı El Açma Börek


                                   Bugün sizlere muhteşem bir ıspanaklı börek tarifiyle geldim. Daha önceden patatesli el açması yaptığım böreğin hamurunu beğenmiştim. Bu sefer yine aynı hamurla yaptım böreğimi. Küçük değişiklikle sadece; ıspanak-peynir eşliğinde.Bu hamur bence pek çok börek çeşitlerinde hiç düşünülmeden kullanılacaklar arasında şimdiden yerini aldı.
Ben bu tarifimi Çay Kahve Bahane Etkinliği'nin ev sahibesi Annemin Kızıyım arkadaşıma gönderiyorum. Arkadaşıma bol paylaşımlar diliyorum.
                                  Malzemeler:
Hamuru İçin: 2 su bardağı ılık su,1 su bardağı ılık süt,1 su bardağı sıvıyağ, 1 tane yaşmaya, 2 yumurta( beyazlar hamura sarılar üzerine),2 tatlı kaşığı şeker,3 tatlı kaşığı tuz.
İç Harcı İçin: 1 demet ıspanak,1 tane ortaboy soğan, 1 kibrit kutusundan büyükçe beyaz peynir,sıvıyağ.
Üzeri İçin çörekotu,susam.

Yapılışı:

  1. Su ve sütü derince bir kaba boşaltıp içine mayayı katıyoruz elimizle mayayı iyice eziyoruz. Sıvıyağı ekliyoruz. Şeker ve tuzu ekleyip bunları eritiyoruz. Yumurtaları kırıp beyazlarını hamura ekliyoruz(sarılarını üzerine sürmek için ayrı bir kaba alıyoruz)Azar azar aldığı kadar un katıyoruz. Ne çok katı ne çok yumuşak bir hamur olacak. Elimize yapışmayan bir hamur oluncaya kadar yoğuruyoruz.
  2. Tezgaha atıp biraz da tezgahta yoğuruyoruz ve üzerini nemli bir bezle kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz.
  3. Hamurumuz mayalanırken biz, ıspanağı hazırlamaya başlıyoruz. Ispanakları yıkayıp doğruyoruz, süzgece alıyoruz.Soğanları genişçe bir tavada biraz sıvıyağ ile pembeleşinceye kadar kavuruyoruz, üzerine ıspanakları katıp birlikte biraz daha kavuruyoruz. Üzerine tuzu ekleyip (isteğe göre kırmızı biber de katabilirsiniz)soğumaya bırakıyoruz.Soğuyan ıspanağa peyniri ezerek ekliyoruz.
  4. Hamuru 8 bezeye ayırıyoruz.Her bir bezeyi un yardımıyla açıp içine 1-2 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ döküyoruz ve her yerine değiriyoruz.İç harcımızı en kenardan boylu boyunca sıra halinde yayıyoruz. Rulo yapmaya başlıyor, yufka bitene kadar rulo yapıyoruz. Dikdörtgenler halinde kesip yağlanmış tepsiye diziyoruz. Biraz da tepside mayalandırıyoruz.
  5. Fırınımızı 200 dereceye ayarlıyor ve ısıtıyoruz. Böreklerin üzerine önceden ayırdığımız yumurta sarılarını sürüp çörekotu ve susamla süsleyerek fırına veriyoruz. Afiyet olsun...