..

10 Aralık 2011 Cumartesi

Buharda Brokoli Salatası



                                 Geçen pazar günü pazara gitmiştim. Oraya gidince ben kendimi kaybediyorum. Onu da alayım, bunu da alayım. Bazı pazarlar vardır. Köylülerin kendi kurdukları, o çevrenin bol yeşillikleri taze taze dolu olan, bol, bereketli olan pazarlar... Çok severim ben onları. Marketten almak (her ne kadar kendimiz tek tek seçsek de) pazarın tadını hiç mi hiç vermiyor bana.
                                   Brokolilerin olduğu tezgaha gittim. Az biraz brokoli almak istedim( çoğu zarar ya). Satıcı çocuk ;  "Kalmadı abla, şu paraya veririm abla " dedi. Allem etti kellem etti, bana bir poşet brokoliyi doldurdu. Ara sıra salataya kattım falan ama baktım bitecek gibi değil."Salataya katmakla değil, salatasını yapmakla anca biter bu" dedim kendime.
            Akşam vakti yıkadım ağzı geniş bir tencereye su koydum. Üzerine de süzgeci yerleştirdim. İçine benim brokolileri koydum. Ağzına da bir kapak. Sonra düşündüm neden içinde patates ve havuç olmasın ki.Zaten bunlar ayrılmaz üçlü değiller mi? (Yok değiller, onlar bezelye, patates ve havuç üçlüsüydü).Hepsini buharda pişirdim. Pişerken de üzerlerine tuz, nane ve kekik serptim. Salata tabağına aldım. Üzerlerine sarımsaklı yoğurt yakışır dedim. Sosuna iki kaşık da mayonez ekledim.  Son olarak nar ekşisi ve zeytinyağı ile bitirdim.
                       Bayılmadılar tabi tadına. Bizim evin birşey sevmez insanları. Ama mecburlar, bu brokoliler bi- te- cek. Bana gelince ben sevdim. Çok sağlıklı bir salata oldu. Hatta çok da güzel. Sonuç kızlar havucunu yedi, ben ise geri kalanını.Eşimin böyle sebzelerle arası olmadığı için gerisi malum...
                     Aklıma yıllar önce yaptığım buharda sebze ve tavuk karışımı geldi. Buhara sebzeleri koyarken içine tavuk parçalarını da koyuyorsun, tabi tuzlayarak. Birlikte pişiyorlar. Önce hangisi pişerse onu tabağa alıyor diğerlerini de pişiriyorsun. Sebzelerle birlikte tavuk etlerini didikleyip yiyiyorsun. Yani rejim yaparken yapmıştım.Böylesi de tavsiye olunur.
                        Bence haşlamaya güzel bir alternatif olmalı buharda pişirmek. Daha kuru, daha leziz. Artık gerisi size kalmış. Sevgiler...