Merhabalar Sevgili Dostlar. Un helvasını sevmeyen var mıdır? Bizim evde sevilerek tüketilir. Ben genelde, biraz margarin ve sıvıyağ karışımı ile sütlü yapardım. Bir akrabamızda, bu şekilde gördükten sonra, helvanın yumuşaklığına ve lezzetine bayıldım. Bu helvalar, arkadaşıma giderken yapılıp götürüldü. Yiyenler beğendi, zaten beğenilmeyecek gibi de değildi. Oldu ki helvayı sevmiyorsanız, yada pek meraklısı değilseniz bu tarifle bir daha deneyin derim. Sizler bizim gibi müptelası olacaksınız buna eminim. Kalın sağlıcakla...
Malzemeler:
- 2 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1,5 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı fındık
- 12 kaşık tepeleme un (gerekirse ekleyiniz)
- Su ve şekeri bir küçük tencereye alıp, bir iki fokurdatıp kapatıyoruz.
- Teflon tencereye, sıvıyağ katıp, 12 kaşık tepeleme un ekliyoruz. Kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.(hafif rengi sararsın, fakat fazla da kahverengimsi olmasın)
- İsteğe göre kavurma işleminin bitmesine yakın, isterseniz daha önce fındıkları da ekliyoruz. (Ben kavrulmuş hallerini daha çok sevdiğimden unu katıp karıştırınca çok geçmeden fındıkları da ekliyorum)
- Un resimdeki gibi hal alınca, tencereyi kenara çekiyoruz. İçine azar azar sıcak şekerli sudan ekleyerek, bir taraftan da hızlı hızlı karıştırarak, şekerli su ile unu birleştiriyoruz.(azar azar ekliyoruz çünkü topaklanmadan yapmak gerekiyor)
- Sonra tekrar ocağın üzerine getiriyoruz, biraz kısık ateşte karıştıra karıştıra pişmesini sağlıyoruz.
- Kenara aldığımız helvayı, biraz ılınınca istediğimiz şekli verip, servise sunuyoruz.
Not: Tereyağsız, margarinsiz yaptığımızda helvayı, daha yumuşak oluyor ve ayrıca soğuyunca da sertleşme olmuyor, ertesi günde bile yumuşacık haliyle tüketebiliyoruz.
KİM SEVMEZ UN HELVASINI
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK
ELLERİN DERT GÖRMESİN
HAYIRLI AKŞAMLAR
ben bunu denerim.Bizde eskiden kavurduk elimiz yanardı bu çok pratik elin dert görmesin canım
YanıtlaSilharika görünüyor ellerine saglik, helvayi pek yapmam ama cok severim :)
YanıtlaSilkesinlikle deneyeceğim, ellerine sağlık canım , sevgiler
YanıtlaSilKesinlikle denerim,çok severim un helvasını.Ellerine sağlık çok güzel görünüyor:))
YanıtlaSilBen kokusunu bile almaya başladım beynim oyun oynuyor yada. Komsu helva yaptı:)) ellerine saglık
YanıtlaSilŞahane bir tariffffff..Çok secerim. Ellerine sağlık.
YanıtlaSiloff hemde fındıklı zaten çok severiz un helvasını ailecek birde sıvıyağlı deneyeyim nefis görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler:)
YanıtlaSilben de öyle yaparım,sıvı yağı ile ,şurubu tembeliğim tutmazsa önceden hazırlarım,yani neredeyse soğumuş katarım,daha pratik geliyor,sonra kaynatırım,en son üstü çikolata ile yaptım,bayıldım,bak bu arkadaşımın un helvasına ,çikolata fikri ondan :http://anneanneninemekleri.blogspot.com/,çocuklar çikolatalıya tam bayılacaklar,aslında aklımda un helvası ,ama gün sayıyorum,büyük kızım geldiğinde yaparım,çok seviyor helvayı.Ellerine sağılık canım ve afiyet olsun.
YanıtlaSilhımmm.nefis nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.
YanıtlaSilBir ilki daha gördüm çok da güzel olmuş ellerine sağlık canım Allah'a emanet ol..
YanıtlaSilDenendi ve tam not aldı ev halkından:) teşekkürler canım:)
YanıtlaSilsiviyagla hic denememistim..ellerine saglik canim bu sekilde ins..deneyecegim zira goruntu cokkk lezeetli :)
YanıtlaSiloff offf yemede yanında yat!denir ya aynen öyle olmuş canım benim,
YanıtlaSilhelva sevilmezmi hiç?hele o un ve yağ kavrulurken mutfağa yayılan mis kokusu,
ellerine sağlık,afiyet şifa olsun yemek kısmet olanlara,
sevgilerimle,
şeri...
elinize sağlık...12 kaşık tepeleme un (gerekirse ekleyiniz)demişsiniz.nereden anlayacağız gerekip gerekmediğini.siz eklediniz mi
YanıtlaSilmerhaba canikom
Silöncelikle soruna cevap vereyim ben eklemedim
ama tepeleme diyoruz fakat herkes aynı miktarda tepelemeyi yakalayamayabilir ben bunun için böyle bir açık kapı bıraktım
yukardaki yapılışını gösteren fotolarda birinci fotodaki hali unu yağla buluşturduğumda malzememin almış olduğu durumda olursa gerek kalmaz un eklemeye
ben sana böyle açıklama yapmış olayım
ben daha yumuşak seviyorum helvayı bazıları biraz daha sert sever bu biraz da sizin damak tadınıza kalmış bir durum aslında
ayrıca yağ oranını ve diğer oranları yarıya indirerek bir deneme yapabilirsiniz böylece kendi damak tadınızı da yakalamış olursunuz
umarım faydalı olabilmişimdir
yine beklerim...
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis görünüyor. Kuzum ara tatilde geldiğinde deneyeceğim. Bayılır un helvasına.
Sevgiyle kal.
hep annemde yedim..nasıl yaptığını hiç bilmiyorum:))) ama tadını bende seviyorum..ellerine sağlık harika görünüyor...
YanıtlaSilçok tşk ederim detaylı cevabınız için ...deneyeceğim.selamlar...........
YanıtlaSilsüper bi tarif daha önce de un helvası yapardım ama süt ve margarinle.şimdi denedim .hatta şu an helva dinleniyor.yumuşacık mis gibi olmuş..tarifinizi birebir uyguladım sonuç harika.teşekkürler...
YanıtlaSilbeğenmene çok sevindim ikiz anne
Silayrıca tekrar gelip yorum bırakmana da öyle
yine beklerim canım
kal sağlıcakla
şimdi yapıcam konu komşuya dağıtmak için inş rezil olmam yaa ilk defa yapıcam...bu arada ceviz katacam ben..
YanıtlaSilSüper bir tarif hemen hanıma yaptırmam lazım, teşekkürler.
YanıtlaSiltariflerinizi uzun süredir takip ediyorum hemen deneyeceğim teşekkürler
YanıtlaSiltarifleriniz harika devamını bekliyoruz ...
YanıtlaSilharikasınız...ilk defa yapmama rağmen mükemmel oldu..belki ben yaptığım için öyle geliyorda olabilir :)
YanıtlaSilgerçekten harika,ilk defa yapmama rağmen mükemmel oldu,belki ben yaptığım için bana öyle geliyordur :)elinize emeğinize sağlık..
YanıtlaSilgecenin 4 ünde insan inn can i un helvasi çeker mi gerçekten çok güzel oldu fakat birazcik daha şeker gerekiyor ayrıca hindistan cevizi ile de çok güzel oluyor
YanıtlaSildenedim çok güzel oldu....en kısa zamanda tekrar yapmam isteniyor...paylaşım için teşekkürler
YanıtlaSilşimdi yaptım tüm babamla tek olduğumuz için malzemeleri yarıya indirdim fındıkta yoktu ama olmadı çok garip bişey oldu :(
YanıtlaSilnermin hanım kesinlikle ölçülerde bir yanlışlık yoktur. Bu ölçüler benim her zaman kullandığım ölçülerdir ve ben sık yaparım bu helvayı. Ölçüyü yarıya indirebilirsiniz tabi eğer fındık koymadıysanız o zaman biraz daha un ilavesi yapmanız gerekirdi nitekim katı malzeme olarak o da var.
SilHayyyyyy bi tatlıııııııı
YanıtlaSilcok guzel
YanıtlaSiltarifi bugun yaptim o kadar cok begendim ve o kadar cok begenildi ki tesekkuru borc bildim..
YanıtlaSilçok sevindim beğenmenize afiyetler olsun
Silsüper yha bu tarif un helvası tarifi bence harika olmuş elinize sağlık
YanıtlaSilCanım ben un helvasını çok severim bu tarifi 4 kez yaptım hep bunu yapıyorum çok güzel oluyor sağolasın:)
YanıtlaSilSıvıyağ 1.5 bardak koydum vıcık vıcık kaldı... Yağıma günah oldu... Ne biçim tarif bu. Çok sinirlendim şuan
YanıtlaSilbu ölçüler benim her zaman yaptığım ölçüdür tarifimde bir sorun yok vıcık vıcık dediğiniz şey yukardaki resimde sıvı hali olmasın ocakta pişirdikçe de katılaşacak çünkü
Silsıvıyağla unu kavurunca ocaktan indirip şerbet eklemediniz mi sonra ocağa alıp tekrar pişirmedinizmi
kesin bir yerde büyük bir yanlışlık var açıklasaydınız daha yardımcı olabilirdim
ama sizden önce birçok kişinin de deneyip memnun kaldığı son derece basit ve açıklayıcı bir tarifdir ne biçim falan değildir kısaca
Eline Sağlık Canım
YanıtlaSilElinize sağlık çok lezzetli bir helvadır un helvası
YanıtlaSil