..

7 Eylül 2012 Cuma

Tereyağlı-Çikolata Parçalı Kurabiye

                         
                          Cumanın bereketi hepinizin üzerine olsun Sevgili Dostlar. Bu güne denk gelen tarifimiz tereyağlı kurabiye.Tereyağlı kurabiye, biraz ağır diğer kurabiyelere nazaran. Epeydir malzemeler bir araya toplanmayı bekliyordu. Örneğin esmer şekeri hazırladım, güzel bir köy tereyağı edindim fakat bu sefer ısıya dayanıklı çikolata parçası bulamadım. Benim oturduğum yerde, çok büyük marketler yok. Dolayısıyla malzeme sıkıntılarım oluyor zaman zaman. Velhasıl sonunda malzemeler bir araya geldi ve tereyağlı kurabiyelerim oldu.
                         Bu kurabiyeleri buzdolabında saklamanızı öneririm. Ben öyle yapıyorum. Kahvemi hazırlıyor, yanına 2-3 tane alıyorum. Muhteşem ikili oluyorlar. Benden söylemesi...

Tereyağlı kurabiye için malzemeler:
  • 1,5 su bardağı oda ısısında tereyağ
  • 1/2 su bardağı esmer şeker (toz şeker de olabilir)
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 12 yemek kaşığı kadar un ( sizinki değişebilir)
  • 1/2 su bardağı damla çikolata
Yapılışı:
  1. Bir derince kaseye aldığımız tereyağının üzerine esmer şekeri ekler iyice çırparız. (Şeker eriyene kadar)
  2. Yumurta sarısını, kabaratma tozunu, vanilini ekleyip 9 kaşık un katarız. Yoğurmaya başlarız. (Bundan sonra unu azar azar ilave edelim ki sertlik olmasın.) Çikolatayı ekler bundan sonraki un miktarını öyle katarız. 
  3. Kulak memesi yumuşaklığına gelince hamurumuz üzerini streç filmle kaplar, buzdolabına kaldırırız. 10-15 dakika kadar buzdolabında bekletiriz.
  4. Hamuru dolaptan çıkartıp, cevizden irice toplar halinde şekil veririz. Yağlı kağıt serili tepsiye dizeriz.
  5. Tekrar kurabiyeleri buzdolabına kaldırır, bu sefer 30 dakika buzdolabında bekletiriz.
  6. Fırını 170 dereceye ayarlar, fazla yüksek ısıyı açmadan altı hafif kızarıncaya kadar pişiririz. Afiyet Olsun...
Not:
Bu kurabiyeler konusunda tavsiyelerim olacak. Birincisi, kurabiyeleri ertesi günü yemenizi tavsiye ediyorum, çünkü bana böyle ağır geldiler (belki tereyağından kaynaklanmış olabilir) ikincisi, buzdolabında tutmanızı öneririm. Benim kurabiyelerim buzdolabında duruyor, öğlen kahvemin yanında 2-3 çıkartıp tüketiyorum, tam tadını bu şekilde veriyor.