..

23 Nisan 2012 Pazartesi

Fındıklı - Armutlu Kolay Tart ve Okula Başlama Yaşı Üzerine

                     
                          Mutlu haftalar sevgili dostlar. Uzun zamandır kafamı kurcalayan bir sorunum var. Bunu sizlerle paylaşmak, hatta içinizde öğretmen yada milli eğitim kurumlarında çalışan kişiler olduğunu hesaba katarak biraz da bilgi almak istiyorum naçizane.
                         Benim küçük kızım 18 mart 2007 doğumlu. Yeni yasa ile, okula başlama yaşında. Tam olarak tatmin olamadım öğrendiğim bilgilerden.  Okula başlama yaşı alt sınır olarak 72 ay olarak alınıyormuş bu zamana kadar. Şimdi bu rakam üst sınır olarak alıncakmış ve alt sınır ise 60 ay olarak belirlenecekmiş. Yani benim kızım anaokulu çağında iken (gidemeden) ilkokula başlayacak. Şimdi benim sorum burada devreye giriyor : Okula başlamak zorunda mı? Yani bir sene sonra gitmesi mümkün mü? İkinci sorum ise: iki senenin çocukları aynı sınıflarda mı okutulacak. Kendinden bir yaş büyüklerle aynı sınıfta olması çok büyük dezavantaj olur çünkü.
                          Bengisu, fazla uyumlu bir çocuk değil. Bana çok bağlı tam bir bebek. Biraz yazı yazdırma çalışmaları yaptırdım evde. El yazısı ile harflerin üzerinden gitti. Yapamıyor inanın. Ne gayreti var nede ağlamaktan kendini alamıyor. Denemediğim yol kalmadı. Sayıları öğretmeye çalışıyorum, toplama zor geliyor, çıkarma fena değil.  "r" harfini, "c" harfini ve birkaç harfi daha söyleyemiyor. Benden başkası söylediklerini pek anlayamıyor. Biliyorum bazıları zaten 6 yaşında başlayabiliyor okula. Fakat Bengisu... Ne bileyim küçücük geliyor bana...Lütfen bilgilerinizi paylaşın.Yorumlarınızı bekliyorum...

                        Ve bugünkü tarifimize geçiyorum. Yeni bir haftaya , yapımı hem çok kolay hem de lezzetli bir tart  ile, Tatlı başlamak istedim. Tarif Mandalin Çıkmazı  'ına ait. Yıldızcığım bloğunda bu tarifi verirken;"Lezzeti garanti, tutmaması ihtimali yok." demiş. Ben de ona birşey daha eklemek istiyorum. Acı badem aroması ve fındık ekleyin. İlk aldığınız lokmada "Hımmm" diyeceksiniz emin olun.
                       Yıldız'ın tarifine ek olarak iki çeşit fındık ekledim üzerine,biraz kuru üzüm ekledim içine ve bir de içine acı badem aroması  ekledim ki çoook yakıştı. Hamur, kek gibi yapılıyor tek dikkat edilecek nokta ise, malzemeleri bu miktarda kullanırsanız, çok büyük tepside yapmamanız. Ayrıca orta ateşte pişmesi lazım, içini alması için.



                               
                        Malzemeler:
  • 125 gram erimiş margarin yada tereyağ
  •  3 yumurta (benimkiler küçüktüler 4 adet kullandım)
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 3 fincan un
  •  1/2 fincan kuru üzüm
  •  1 kabartma tozu
  •  2 damla acı badem aroması
  •  1 fincan kırılmış fındık ( ben yarı yarıya kullandım yarısı kavrulmuş beyaz fındık yarısı kavrulmamış fındık)
  •  1 büyük deveci armudu
  • isteğe göre üzerine pudra şekeri 
  • armutların üzerine sürecek kadar tarçın
     


Yapılışı:
  1. Margarin tavada eritilir. Bir kenara alınır.
  2. Yumurtalar ve şeker 3 dakika çırpılır. İyice beyazlaşacak.
  3. Margarini, unu, kabartma tozunu, acı badem aromasını  ekle çırp.
  4. Yağlanmış yuvarlak borcama al. Kuru üzümü ekle tepsiye karışımı eşit olarak dök.
  5. Üzerine armutların kabuklarını soy, dörde böl ve dört yerinden şeritler keserek hamurun üzerine koy (biraz bastır ki kabardığından üstünden fırlamasın). Ben armutların üzerine tarçın da sürdüm daha bir farklı aroma verdi. Kimse armut olduğunu anlamadı.
  6. En üstüne kavrulmuş ve kavrulmamış fındıkları irice kırıp serpiyorum. Orta ateşte pişiriyoruz. Dakika tutmadım ama kürdan metodu kullanıyorum. Biraz kalması gerekiyor. İçini alması için.