..

18 Ekim 2012 Perşembe

İçli Köfte (Elâzığ Usulü)


                 Ben ne bilirim Elazığ usulü içli köfteyi. Tamam içli köfte yaptım tabii ki daha önce. Fakat bu yediğim diğerleri gibi değildi. Arkadaşım Melike bizim için kendi yöresinin içli köftesini yaparken ben de ölçüleri aldım görüntüledim. (Ben bu işe iyi alıştım bugünlerde) Kendi yaptığım şekliyle değil de asıl tariflerle sizleri buluşturmak istediğimde, o işin erbabını bulmaya çalışıyorum. Bu şekilde niyetim, sizlere en iyi tarifleri verebilmek. Bu tarifle mutlaka deneyin derim, kesinlikle pişman olmazsınız.
                Bu tarifimi Yemek Gurmesi Tencere Yemekleri Yarışması ' na gönderiyorum. Buradan bütün bloggar arkadaşları da yarışmaya katılmaya davet ediyorum. Tencere yemekleri kategorisinde, "Tencerede yapılan yemekler" konulu yarışmanın ödülü de süper bir Döküm Tencere. Döküm tencerenin sağlığı ve kullanışlılığı konusuna ise hiç değinmiyorum bile. Bekliyoruz bayanlar...

İçli Köfte İçin Malzemeler:
  • 500 gram dana kıyma
  • 5 adet orta boy soğan
  • 3 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 kaseye yakın su 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 kaşık domates salçası



Yapılışı:
  1. Kıymanın yarısını ve ince doğranmış yarım soğanı,bulgur, nane, reyhan,karabiber,yumurta,un,tuz ve salçaları teker teker ekleyerek, yoğuruyoruz.Bu yoğurma işlemi 45 dakika ile 1 saate yakın sürüyor. Yoğururken, yanımıza bir kase soğuk su koyuyoruz. Bu sudan azar azar ekleyerek bulgura katıyoruz.(Sakın ha hepsini birden boşaltmayın) Bu ölçülerde 2 kaseye yakın su çekiyor. Yoğurduğumuz köftelik bulgurumuz sakız gibi olmalı, yapışkan olmalı.
  2.  3 tane soğanı  doğrayıp, yumuşayana kadar kavuruyoruz. İçine biberi ekliyoruz. kıymayı en son ekliyoruz ki kurumasın. Yine biraz salça da buraya koyup aynı baharatlardan ekleyip soğumaya alıyoruz.
  3. Yoğurduğumuz hamurdan, cevizden biraz büyükçe parçalar koparıp, içine hazırladığımız bu iç harçtan koyuyoruz. Resimdeki gibi kapatıyoruz.
  4. Bir tencereye 1-2 adet soğan doğrayıp, biraz biber salçası ve domates salçası ilavesi ile kavurup su ekliyoruz. Suyumuz kaynayınca içine hazırladığımız köftenin bir tanesini atıyoruz. Eğer çatlamadan, dağılmadan pişiyorsa hamurumuz kıvamında olmuş demektir.
  5. Bu suda haşladıımız köfteleri bir tabağa alıp üzerine kendi suyundan bir kaşık ekliyoruz böyle servis yapıyoruz. Afiyet Olsun.

         

34 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık, haşlama suyu soğanlı, salçalı değişikmiş. Yarışmada başarılar dilerim:)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim elifciğim aslolan bu şekilde yapılması bence gerçekten tadını çok değiştiriyor soğanlı salçalı suya atmak tavsiye ederim.

      Sil
  2. eminim cok lezziz olmustur
    ellerine saglik olsun...

    sevgiler...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldin emelciğim.gerçekten lezzetliydi. sevgiler tatlım

      Sil
  3. misss gibi miss,bayılırım canım ben içli köfteye,şu an olsaydı ah!keşkeee,
    afiyet şifa olsun,
    öpüyorum,
    şeri...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum şericiğim öpüyorum ben de seni

      Sil
  4. off çok güzel bende bulayım böyle bir arkadaş bari. Afiyet olsun diyeceğim ama olmştur zaten...Öpüldün..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. herkese gerek böyle arkadaşlardan. evet afiyet oldu olmaz mı hiç

      Sil
  5. arkadaşının ellerine sağlık elifcim, görünce nasıl canım istedi :))

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. gel yiyelim o zaman artık nasıl olsa öğrendim ben de yapmayı...

      Sil
  6. hımmmm nefis yapanın eline sağlık bende bulgurlu köftelere bayılırım kızımda benim gibi sık sık yaparım o yarışmadan banada katılmam için teklif gelmişti ama zamanım olmadığı için bakamadım şimdi bir bakayım...sevgiler

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım. sen de katıl tatlım ödül gerçekten güzel. sevgiler

      Sil
  7. amanınn ben içli köfteyi çok severim...
    hemde çoooooooooook...
    sevgili kayınvalidem yapıp bana mutlaka gönderir...
    ellerine sağlık canım....

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Herkese lazım böyle arkadaş, öyle kayınvalidelerden :)

      Sil
  8. Hiç bu tip içli köfte yemedim, ama resimlerden ne kadar lezzetli olduğu belli,yapanın eline sağlık olsun, sevgilerimle

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldin sevgili nzlgl. evet gerçekten çok lezzetliydi. yine beklerim sevgiler

      Sil
  9. Merhaba canım ziyaretini iadeye geldim...
    Tarifler nefis içli köfte de enfes görünüyor ellerine sağlık.
    Daha sık görüşmek için ben de seni izlemeye aldım bana da beklerim:))
    Sevgilerimle...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldin banu, tariflerimi beğendine sevindim. ben de gelirim sana sevgiler

      Sil
  10. arkadaşının eline sağlık canım sende bizimle buluşturduğun için seninde eline emeğine sağlık
    sevgiler
    bu arada bence sende süper yaparsın baklavayı sayfandaki tariflere bakınca hiç öyle yapamam deme maşallahın var

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. melisacığım yufka açmak benim işim değil inan. hele de baklavalık olunca. ben yalancı baklavalar denilen şekliyle yapıyorum sadece o kadar ayrıca güzel sözlerin için teşekkürler tatlım

      Sil
  11. Çok güzel görünüyor iddialı bir tarif inşaallah kazanırsın..Selametle kal..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. canım ablam kalbi güzel kendi güzel ablam teşekkür ediyorum sen de selametle kal

      Sil
  12. Bulgurla fesleğenin uyumunu çok seviyorum. Yapanın ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. aynen kekiğim bulgura fesleğen çok yakışıyor yada bizim tabirimizle reyhan :)

      Sil
  13. Ellerinize sağlık nefis görünüyor,afiyet olsun.sevgiler.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler sadece yemek beğendine ve geldiğine sevindim sağ olasın...

      Sil
  14. Arkadaşınızın Ellerine sağlık ve afiyet olsun. çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlayınSil
  15. bende çok sık yaparım buda değişik bir versiyonu olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  16. Değişik bir çeşit ,ben de Adana yöresininkini yaparım,bunu da deniyeceğim,çok güzel görünüyor.

    YanıtlayınSil
  17. Elinize sağlık içli köfteyi çok severim ama hiç yapmadım, böyle güzel yapabileceğimi de sanmam..

    YanıtlayınSil
  18. O nasıl güzel bir şey öyle... ellerinize sağlık bayıldım :)

    YanıtlayınSil
  19. Hiim nefis bir lezzet olmus, hayirli bayramlar canim, sevgiler....

    YanıtlayınSil

yorum var