..

28 Mayıs 2011 Cumartesi

Çilek Reçeli



Mevsiminde yapılan reçeller, marmelatlar, kurular, hatta meyve suları güzel olur. Ben de kendimce bir karar aldım bu sene 10  farklı reçel yada marmelat yapacağım. Bunlardan ilki de çilek reçeli oldu.
Aslında çilek reçelini yapalı birkaç hafta oldu.  Bunun da bir hikayesi var. Bir kaç hafta önce çocuklarla markete gittik 2 kilodan fazla çilek aldık. Aynı gün kayınvalidem de 2 kilo çilekle eve geldi. Biraz yedik falan baktım elimde 3 kilo çilek kalmış. Malum çilek fazla dayanabilen bir meyve olmadığından ben de reçel yapayım dedim. İyiki de yapmışım
Çilek reçeli için malzemeler:
Ben üç kilo çilek kullandım, tabi buna istinaden de 3 kilo şeker, reçel üçlemesinin son ayağı yarım limon.
Bunu kilo bazına indirgeyecek olursak 1 kg çileğe, 1 kg şeker ve kanımca yarım limon çok geleceğinden bir tatlı kaşığı limon suyu yetecektir.

Gelelim Yapılışına:
Çilekleri yıkayıp ayıkladıktan sonra derince bir kaba alıp üstüne şekerimizi döküyoruz. Bir gece bekletiyoruz. Ben geceleyin bir kere karıştırdım hafifçe. Sabah çocuğumu okula gönderdikten sonra ilk işim reçelimi ocağa koymak oldu. Kaynamaya başlayınca baktım çilekler eriyecek, çilekleri kevgire aldım. Şerbeti kıvam alıncaya kadar (ben meşhur tabak testini yaptım yani bir damla tabağa damlatıp hafif akışkan olduğuna baktım ) kaynattım ve çilekleri ekledim. Limon suyu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra indirdim ocaktan. Cam kavanozlara aldım,soğuyunca dolaba kaldırdım.
Ayrıca belirteyim ben reçelin köpüğünün alınması taraftarı değilim. İsteyen alabilir fakat böylesi daha yararlı olacaktır.
AFİYET OLSUN...