..

4 Ekim 2012 Perşembe

Küçük Maraş Biberi Turşusu



            Yukardaki biberleri, geçen gün turşulukları almak için gittiğim pazarda buldum. Adını sorduğumda satıcının da bilmediğini öğrendim. Eminim sizlerin arasında bu biberlerin adını bilenler vardır. Fakat ben bu biberlere bir ad buluncaya kadar epeyce düşündüm. Lezzetli bir biber çeşidi olduğu kesin. Annemin bana yaptığı gül biber turşusu tarzında yaptım bu biberleri de. Biberler hafif acılı. Çok güzel oluyor böylesi acılar. Bulursanız şiddetle öneririm. Kesinlikle pişman olmazsınız.

Turşu İçin Malzemeler:
  • 1 kg kırmızı küçük biberlerden
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 baş sarımsak
  • kavanozun üzerini geçecek kadar üzüm sirkesi

Yapılışı:
  1.  Öncelikle biberlerin saplarından biraz kesiyoruz.(Ben fazla kesmiyorum yerken böylesini seviyorum)
  2. Bir tencereye su koyup, kaynamaya bırakıyoruz. Biberleri yıkayıp  su kaynayınca, bu suda biberleri, 2 dakika  kadar hafifçe haşlıyoruz. Rengi biraz dönsün yeter, niyetimiz biber haşlaması yapmak değil :)
  3. Sarımsakları soyup, doğruyoruz. Turşuyu koyacağımız kavanozumuzun en dibini kapatacak şekilde biberlerden koyuyoruz. 
  4. Üzerine doğranmış sarımsaklardan bir kaşık serpiyoruz, biraz şeker, biraz yağ,biraz tuz... Bütün malzeme bitene kadar bu işlem devam ediyor.
  5. Biberler bitince sirkeyi alıp biberlerin üzerini geçene kadar kavanozumuzu dolduruyoruz.Bu şekilde 1 hafta kalması yetiyor. Sonra isterseniz çorbanıza eşlik etsin isterseniz, kahvaltıda bile yerini alsın. Gerisi size kalmış...