..

2 Aralık 2011 Cuma

Portakallı Mandalinalı Tart


                             Herkese merhabalar. Bugün canım ekşili birşeyler çekti. Evde ne varsa onu kullanayım dedim. Dolaptan bir tane portakal, 1/2 kg kadar mandalina, çıktı. Ne zamandır aldığım ve denemek istediğim tart kalıbım vardı. Onunla tart yapayım ve portakallı olsun yetmeyecek muhtemelen mandalinalarla birlikte karıştırayım dedim.İçine muhallebi katayım, altı da hem kıtır hem ağızda dağılan cinsten olsun.
                           Böylece başladım defterimi kurcalamaya. Masterchef'den aldığım çilekli tart tarifi vardı,Bir Tutam Kekik'den aldığım elmalı tart tarifi vardı. Bir de benim elimdeki malzemeler. Hepsini birleştirince işte bu hem biraz mayhoş, hem kıtır, hem ağızda dağılan tart çıktı ortaya. Sonuç güzel oldu merak edenlere. Ben tadına bakayım derken bir dilimini bitirdim bile. Tavsiye olunur.Sevgilerimle...

Malzemeler: Tart hamuru için: 1 çay bardağı nişasta( Bir Tutam Kekik'in kendi eklemesiymiş),125 gram tereyağ,2 yemek kaşığı soğuk su,1 adet yumurta sarısı,2 yemek kaşığı pudra şekeri,1/4 çay kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı limon suyu,1 kaşık portakal kabuğu rendesi,vanilin,aldığı kadar un.
Pudingi İçin: 2 su bardağı süt,1/2 su bardağı şeker,vanilin,3 kaşık tereyağ,1 yumurta sarısı,1/3 su bardağı mısır nişastası
Jölesi İçin: 1,5 bardak portakal ve mandalina suyu karışık,1,5 kaşık nişasta,2 kaşık şeker.

Yapılışı:
  1. Ben daha önceden tereyağını çıkarmadığım için küçük bir tavada erittim öyle kullandım. Margarin ılınınca içine diğer tüm tart hamuru malzemelerini katıp aldığı kadar unla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurdum. 
  2. Hamuru tezgahta merdane yardımıyla açıp kalıba aldım. Her yerini eşit incelttim.180 derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirdim.
  3. Pudingi için 2 bardak sütü tencereye aldım,şeker ve nişastasını ekleyip iyice karıştırarak ocağa aldım.Kıvam alıncaya kadar karıştırarak kaynattım.Ocaktan alınca içine 3 kaşık tereyağ ve vanilin ekledim. Tereyağ eriyinceye kadar blendırda karıştırdım. İçine yumurta sarısı ekleyip yine iyice karıştırdım.
  4. Tart hamuru ve puding ılınınca hamurun üzerine pudingi döktüm. Düzleştirdim.
  5. Jöle hazırlamasına başladım.Meyvesularını tencereye aldım, nisaştasını ekledim, şekerini ekledim. Biraz kaynayıncaya kadar pişirdim. Ocaktan alıp ılınmasını bekledim. Diğer malzemelerin üzerine eşit miktarda döktüm. Soğunca servis yapılır Afiyet Olsun.