..

10 Kasım 2013 Pazar

Sosyete Mantısı


         Mutlu Pazarlar Sevgili dostlar...
         Merak ettiniz biliyorum, "Acaba doğum mu yaptı" bile diyenleriniz oldu. Yok daha erken :)
         Bilgisayarım bozuldu :( Neyse sorun halloldu sonunda ben de bu arada, yapılacak işleri düzene koydum. Yaşasın düzenli işler, tıkırında giden herşey...
         Son kalan tariflere devam edelim kaldığımız yerden. Zira es geçmek istemiyorum hiçbirini, hele de bu tarifi.  Hımm nefis...
         Bu sosyetelerin de herşeyi bir kolay oluyor :) Nerde o bizim ince ince açıp, küçük küçük katladığımız mantı, nerde bu adı mantı olan fakat kendisi basbayağı börek olan kolay mantı...
         Fakat tuttum ben bu tarifi. Kesinlikle hem yapımı çok kolay, hem de yiyenler tarafından tam not aldı .
        Bildiğimiz gül böreğini, çiğden kıymalı harçla hazırlayıp, üzerine de sarımsaklı yoğurt ekleyince nefis bir şey çıkıyor ortaya...
         Tavsiyemdir... Denemeniz dileğiyle...

              Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/2 çay bardağı su
İç Harcı için: 
  • 150 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • karabiber
  • tuz
  • 1/2 kaşık salça
Üzeri için:
  • Küçük bir kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kaşık tereyağ
  • 2-3 kaşık sıvıyağ
  • pul biber
Yapılışı:
  1. Sosyete mantısını yapmaya, iç harcını hazırlamakla başlıyoruz. Kıymaya rendelenmiş soğan ekliyoruz ve karabiber salça ve tuz ekleyerek, yoğuruyoruz.
  2. Su ve sıvıyağı bir kasede karıştırıyoruz.
  3. Yufkaları 4'e bölüp, bir parçasını alıyoruz. Sıvıyağlı karışımı fırça ile sürüyoruz, bir parça daha yufkayı üzerine koyup, yufkanın geniş kısmına kıymalı harçtan düzgünce seriyoruz. (Gül böreği yapar gibi). Rulo haline getirip, gül böreği şekli veriyoruz. Yani iki yufka üst üste geliyor, arası yağlanıyor.
  4. Bu ruloları 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Yoğurdu bir kaseye alıp, ezilmiş sarımsak ekliyoruz.
  6. Bir küçük tavada tereyağ ve sıvıyağ katıp hafif çeviriyoruz. Altını kapatınca içine pul biber ekliyoruz.
  7. Fırından çıkan mantılarımızın üzerine hazırladığımız yoğurdu döküyoruz, onun üzerine de tereyağ sosunu döküp sıcak sıcak tüketiyoruz. Afiyet Olsun.