..

24 Nisan 2012 Salı

Kapalı Pizza Seçenekleri



                      Ben diyeyim kapalı pizza, sen de  örgü çörek. Adı her ne olursa olsun çok albesini olan bir hamurişi bu.
                      Yıllardır yaparım kapalı pizzayı. İlk yaptığımda,  haşlanmış tavuk butları ile eriyen tam yağlı, köy peyniri kullanmıştım. Nefis olmuştu nefis... Şimdi evde bir kenarda unutulmaya yüz tutmuş yarımdan biraz az halka sucuk, ve dolapta bulunan malzemelerden bir hamurişi çıkardım.
                       Pazartesi günü kızımın okuldaki gösterisi için 23 Nisan töreninden dönünce, öğle yemeği vakti gelmişti. Yemek yemek istemediler evin ahalisi. Malum babamız da evdeydi. Ben de hemen bir hamur yoğurup dolapta, elime artık ne geçtiyse, yapıverdim bunu. Yanında çay ve yeşilliklerle güzel gitti. En çok görüntüsü hoşlarına gitti miniklerin.

                   
                Aynı hamurdan iki farklı şekilde yaptım kapalı pizzayı. Tepside düz olanı daha çok sevdim. Fakat birşey eklemeden edemiyeceğim. Kaşar peynirini mümkün olduğunca az kullanmanızı öneririm. Alışılagelmiş bir pizza değil bu çünkü. Hamurun içinden çıkan kaşar, diğer malzemelerle birleşince klasik pizzadaki tadı alamıyorsunuz. Hamurumsu olabiliyor tadı. Eğer elinizde daha çeşnili eriyebilen bir peynir türü varsa kesinlikle ondan yapın kaşar yerine. Lezzeti çok farkediyor.


Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1/2 paket yaşmaya
  • Yaklaşık 100 gram kadar erimiş margarin
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı ılık süt
  • 2,5 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı için:
  • İstediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.Ben, 3 küçük salatalık turşusu, 3 domates, 5 diş sarımsak, 1/2 su bardağı çekirdeği çıkarılmış zeytin, sucuk, 1 su bardağı kaşar kullandım.
Üzeri İçin:
  • Yumurta sarısı, susam, çörekotu.(Kullanmayabilirsiniz tabi)

Yapılışı:
  1. Yaşmayayı bir kaseye al, üzerine tuz ekle, su ve sütü koy erit. Erimiş margarini ve unu ekle, hamur yoğur. (Hamuru tezgaha at, altına biraz un serp tekrar yoğur.)
  2. Hamurun üzerine ört. Bu esnada iç harcını hazırlamaya başla. Domateslerin kabuğunu soy, küp küp doğra. Az yağda kavurmaya başla. Üzerine sarımsakları doğra. Biraz yumuşasınlar. Diğer malzemeleri hazırla.
  3. Hamuru ikiye böl. Birini aç. Resimdeki kalıklıkta aç. Ortasına hazırladığın domatesli harçtan sür. Üzerine sırasıyla, sucuk, turşu, zeytin ve kaşar koy. Kenarlarını kafes poğaça gibi ortadan kenara doğru kes. Resimdeki gibi bir ordan bir diğer taraftan katlayarak kapat. Altına yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye al. Mayalanmaya bırak. (Ben fırınımdaki yoğurt yapma programında mayalanmaya bırakıyorum.)
  4. Diğer hamuru ikiye böl. Biri büyük diğeri daha küçük olsun. Tart kalıbın içine yağlı kağıt koy. Hamurun büyük olanını aç. Bu kalıba yerleştir. Diğer hamurda yaptığımız sırayı burada da takip et. Ayırdığımız küçük hamuru aç ve bu hamurla pizzanın üstünü kapat. Mayalanması için kenara al.
  5. Hamur kabarınca (mayalanınca) üzerine yumurta sarısı sür, susam ve çörekotu da serpebilirsin.
  6. 180 derecede pişir. İçini almasını sağla. Afiyet olsun...
             
Ben bu tarifimi her zamanki gibi 74. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için ardaşım PaSaSofraM 'a ve Çay Kahve Bahane Etkinliği ev sahibesi Pastaeli 'ne gönderiyorum. Kolay gelsin arkadaşlar...