..

22 Nisan 2012 Pazar

Fırında Mercan


                     Ne dikkatimi çekti biliyor musunuz? Balık tariflerimi hep tavada vermişim. Ev halkı kızartmayı tercih etse de bu tür balıklar (mercan,  levrek, çipura vb.) fırında çok güzel oluyor.Yalnız fırındayken etrafa yayılan bir koku vardı ki söylemeden edemiyeceğim. Balık yemeyenin bile iştahını kabartıyor.Sarımsak çok yakışıyor her zamanki gibi tereyağla birlikte.
                 Mercan biraz kılçıklı bir balık. Yaptığım tereyağlı sosla harika oluyor. İsterseniz diğer etli balıkları da bu sosla fırınlayabilirsiniz. Denemeniz dileğiyle...

                  Malzemeler: 1 kg mercan balığı, 1-2 orta boy soğan, 1 limon, 1-2 domates, 3-4 diş sarımsak, 2 kaşık oda sıcaklığında tereyağ, biraz sıvıyağ, tuz.

Yapılışı:
  1. Mercanları kesinlikle temizlenmiş almalısınız. Bir kere daha sudan geçirilen balıkları, suyunu süzmesi için süzgece alırız.
  2. Sosunu hazırlamaya başlarız. Bir kaseye tereyağını alırız ,1 kaşık sıvıyağ, 3-4 diş sarımsağı döver, ekleriz. 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip birlikte çırparız. Bu karışımla balıkların her yerini iyice ovarız.
  3. Bir fırın kabını  hafifçe yağlarız. Soğanı halka halka doğrar, yerleştiririz. Onun üzerine balıkları onun üzerine domates ve limonları halka doğrar koyarız. Üzerini alüminyum folyo ile kapatırız.
  4. 180 derecede fırına sürer bir süre böyle pişmesini sağlarız. Daha sonra alüminyun folyoyu açar biraz da üzerini kızartırız. Afiyet Olsun...