..

12 Mayıs 2016 Perşembe

Kıbrıs Tatlısı (Rum Tatlısı) Yada Namıdiğer Galetalı Tatlı


Kıbrıs yada namıdiğer Rum Tatlısını da yıllar önce yapmıştım. Görümcem annemin gününe, galetalı tatlı yapalım deyince önce ben böyle bir tatlı bilmiyorum dedim. Daha sonra düşündüğümde pek çok kişinin galetalı tatlı olarak bildiği aslında bizim Kıbrıs Tatlısıydı.
Neyse annemin gününe yemekten sonra Kıbrıs tatlısını, çayın ve suböreğinin yanında da panna cottayı tercih ettik. Gerçi her ikisi de sütlü tatlı gibi oldular ama misafirler gayet de memnun oldular.

Malzemeler:
Keki İçin;4 yumurta,1,5 su bardağı sıvıyağ,1 bardak şeker,1 bardak galeta unu, 1 bardak ceviz, 1 bardak hindistan cevizi,1,5 kabartma tozu.
Kreması; 4 su bardağı süt, 1 su bardağı şeker,1 su bardağından iki parmak eksik nişasta, 1 kaşık pirinç unu, 1 tane beyaz kremşanti, vanilya.
Şerbeti: 3 su bardağı su, 2 su bardağı şeker.ben bir de portakal kabuğunu rendeleyip suyunu sıktım şerbetine ilave ettim.

Yapılışı:

  1. Keki için yumurtaları kırıp şekerle çırpıyoruz. İçine kabartma tozu haricinde bütün malzemeleri katıp karıştıryoruz. En son kabartma tozunu katıp yağlanmış tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişiriyoruz.
  2. Bu arada şerbeti ocağa koyup kıvam alana kadar pişiriyoruz.
  3. Kekimiz fırından çıkınca, ılınmasını bekliyoruz. Ilınınca üzerine hazırladığımız ılık şerbeti döküyoruz.
  4. Kek soğurken,muhallebimizi hazırlamaya başlıyoruz. Sütü bir tencereye alıp nişastayı ve pirinç ununu, bir tabakta özeliyerek tencereye ekliyoruz. Şekerini ekliyoruz. Kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. İndirince vanilini ve krem şantiyi ekliyor ve mikserde hızla çırpıyoruz.Hazırladığımız kekin üzerine seriyoruz.
  5. En üstüne ise hindistan cevizle süslüyoruz.

Kolay Panna Cotta


Panna cottayı yıllar önce ramazanda yapmıştım. İftara görümcelerimi almış iftardan sonra serin ve hafif bir tatlı olarak ikram etmiştim. O gün bu gündür ablam ve eniştem bu tatlıyı anarlar. O zaman yapımında sütü kestirip daha değişik yapmıştım. Eğer o tarifimi de incelemek isterseniz buradan bakabilirsiniz.
Bu kez panna cottayı Ayşeciğimin tarifiyle misafirlerimize sunduk. Gerçeğinden biraz farklı fakat bu lezzet de çok beğenildi. Beğenildi ki Ayşe abla tarifini sordu ve bloğa ekle de oradan alırım dedi. Bu yüzden sıcağı sıcağına denediğim tarifi veriyorum. Tarifi aldığım arkadaşım Sevgili Bir Kase Lezzete  de yine ve yeniden teşekkürler.

Malzemeler;

  • 6 su bardağı süt
  • 1 subardağından biraz fazla şeker
  • yarım paket margarin yada 125 gram tereyağ
  • 1 su bardağı su
  • 1 subardağı un
  • 2 kaşık mısır nişastası
  • 1paket vanilin
  • 1 paket krema
  • hazır çikolatalı sos, süt (yada meyveli sos 1 su bardağı su)

Yapılışı;
  1. Tereyağını tencereye alıp eritiyoruz, yakmadan hafif sararana kadar ısıtıyoruz. Sütü ekliyoruz tencereye.
  2. Ayrı bir kapta nişastayı su ile açıyoruz. Tencereden aldığımız süt ile de unu açıyoruz hepsini tencereye ekliyoruz. Şekeri de ilave edip sürekli karıştırarak kaynamaya alıyoruz.
  3. Göz göz olunca kremayı ilave edip biraz daha pişiriyoruz. Su ile ıslattığımız kaselere yada benim gibi silikon muffin kalıplarına alıp soğumaya alıyoruz. 
  4. Üzeri için hazır çikolatalı sosu üzerindeki tarife göre pişiriyoruz.( isterseniz hazır soslardan yada benim daha sonra yaptığım gibi meyveli soslardan da hazırlayabilirsiniz) Kaplarımızı ters çevirip servis tabağına alıyoruz. Üzerine hazırladığımız çikolatalı yada meyveli sos ilavesi ile servis yapıyoruz. İsterseniz minik doğranmış meyveler de ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun...