..

23 Nisan 2015 Perşembe

Fırında Patatesli Soğanlı Somon ve Bağışlanma Gecesi Regaib


 Bir günde hem ulusal egemenlik bayramımızı, hem de kutlu gece, recebi şerifin ilk perşembesi regaib kandilini kutlayacağız.
 Regaibin anlamı 'bir şeye ulaşmak için meyletmek" demekmiş. Rabbim biz de senden bağışlanmayı ve cennetine girmeyi istiyoruz, bu gecenin yüzü suyu hürmetine duamızı kabul et.
 Recep ayını, şabana onu da ramazana ulaştırıp üç aylarda Allah rızasının kazanmaktır umudumuz. Dualarınıza bizleri de ekleyin olur mu.

 Her zaman balık aldığım balıkçım verdi bu tarifi. Bana "_Somon yağlı bir balık olduğu için, hiç yağ koyma, sıfır yağ ile yap demişti." Ben de o şekilde yaptım. Fakat biraz kurudu sanki somonun kendine yazık etmek istemedim bu yüzden iki kaşık su ve biraz sıvıyağ ilavesi ile patates ve soğanların pişmesini kolaylaştırmak istedim. Cânım balığım kurumadan pişsin diye :)

Malzemeler:

  • 4 dilim somon
  • 2 patates
  • 1 irice soğan
  • bir tutam ince kıyılmış maydanoz
  • karabiber, toz kırmızı biber, pul biber, isteğe göre kekik

Yapılışı:
  1. Patatesleri soyup yuvarlak dilimliyoruz. Soğanı da aynı şekilde yuvarlak dilimliyoruz. Tepsinin altına çok az yağ koyup, üzerine önce patatesleri diziyoruz. Patateslerin üzerine biraz tuz, ve bir tutam baharatlardan gezdiriyoruz. Patateslerin üzerine soğan dilimlerini dizip aynı işlemi soğanlara da uyguluyoruz. Üzerine iki kaşık su gezdirip fırına veriyoruz.
  2. Orta ısıdaki fırında 5  dakika kadar tutuyoruz. Çıkarıp, tepsinin üzerine somon dilimlerini diziyoruz ve üzerine yine tuz ve baharatlardan katıyoruz.  Tekrar fırına veriyoruz.
  3. Pişmesine yakın, ince kıyılmış maydanoz gezdirip bir iki dakika kadar daha bekletiyoruz. Afiyet Olsun...