..

2 Haziran 2011 Perşembe

Çikolata Helva

                                                          Regaib Kandiliniz Mübarek Olsun
              

                  Bütün islam alemine hayırlara vesile olması dileğiyle. Özellikle de müslümanların iç karışıklıklarla bu kadar yoğun olduğu bu dönemde.
                "Recep ayı Allah'ın ayı, Şaban ayı Peygamberimizin ayı, Ramazan ayı müslümanların ayı" derdi dedem.Allah'ın ayının bu ilk kandilinde yaptığınız dualar, istediğiniz dilekler ve daha fazlası verilir inşallah.
                 Ben de kandile müteakip Kandil Simidi yapmak istemiştim. Daha sonra düşündüm her yerde kandil simidi var. Ben daha farklı birşey yapayım. En iyisi un helvası yapayım dedim. Yaptım mı? Yaptım. Çok da güzel oldu. Bizim evde un helvası biraz koyu renkli sevilir. Benim çocuklarımda bu helvaya onun için çikolata helva diyorlar. O yüzden başlığı bu isimle paylaştım.
                Komşularımızla paylaştığım bu helvamın ölçüsünü ben biraz çok tuttum. Siz eğer dini günlerde yada kalabalık bir meclise sunmayacaksanız daha az ölçülerde kullanmalısınız. Ben bütün binamıza dağıttığım gibi görümcelerime ve kendimize de bolca ayırdım.


Malzemeler:
4 bardak un, 1 bardak sıvıyağ, 300 gram margarin yada tereyağ ( ben margarin kullandım), 1 litre süt, 1 bardak su, 4 bardak şeker, süslemek için ceviz

Yapılışı:
  1. Margarin geniş bir tavada eritilir, içine sıvıyağ eklenir. Yağ hafif kızarınca unu yavaş yavaş eklenir.
  2. Bir taraftan küçük bir tencerede süt, su ve şeker konur arada bir karıştırılır. Kaynamaya yakın altı kapatılır.
  3. Un sütlü kahve rengini alıncaya kadar kavrulur. ( ben biraz daha koyu yapıyorum)
  4. Kavrulan un ocağın üstünden kenara alınır.Üstüne azar azar sütlü karışım eklenir tabi bir taraftan da karıştırlır. Sütü yedirilince tekrar ocağı konulur.
  5. Biraz kendini çekince altı kapatılır. 
  6. Çok sıcakken şekil vermek zor olacağından, soğuması beklenir kaşıkla yada bir kalıp yardımıyla servis tabağına alınıp üzerine ceviz konur. 
         Not: Çok soğumadan şekil vermelisiniz yoksa içindeki margarinden dolayı donacaktır.                                         


                                                          AFİYET OLSUN