..

13 Ağustos 2011 Cumartesi

Fındıklı Şekerpare


                      Oktay Usta'dan aldığım bu tarif tarafımca denenmiş olup tavsiye edilir dostlar. Ben hep şekerpare yapmaktan korkmuştum. Ya güzel olmazsa  yada içi kuru kalırsa diye. Bu sefer her şeyi göze aldım misafirlerimin olduğu bu ramazan akşamına tatlımı fındıklı şekerpareden yana kullandım. Tadı da tam istediğim gibi oldu.

Malzemeler:
3 yumurta(birinin beyazı hamura sarısı üzerine olacak),3çorba kaşığı oda sıcaklığında margarin, 1 çay bardağı sıvıyağ,1 çay bardağı irmik, 1su bardağı pudra şekeri,1 su bardağı toz fındık(robotta çekilmiş),1 vanilya,1 kabartma tozu.
Şerbeti İçin: 5 bardak su,4 bardak şeker, bir dilim limon

Yapılışı:

  1. 2 yumurtayı kırıyoruz diğer yumurtanın beyazını da hamura ekliyoruz.Margarin sıvıyağ, irmik, pudra şekeri, robottan çekilmiş fındık,vanilin, kabartma tozunu ekliyoruz. Biraz yoğurunca unu azar azar aldığı kadar ekliyoruz. Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor.
  2. Şerbeti için su ve şekeri ocağa alıyoruz. Şerbetimiz kaynayınca kıvama geldiğini şöyle anlıyoruz: kepçemizi şerbete sokuyoruz. Kepçedeki en son damla biraz bekleyip düşerse bilin ki şerbet olmuştur.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler kopararak istediğimiz şekli veriyoruz. Üzerine daha önce ayırdığımız yumurta sarısını sürüp çatalla biraz bastırmadan çiziyoruz.
  4. 180 derece fırında üzerin kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Şerbet bu arada ılımaya bırakılmıştı.Fırından çıkarttığmız şekerpareleri biraz havalandıktan sonra şerbetliyoruz. Üzerini kapatıp şerbetini almasını sağlıyoruz. Afiyet Olsun

Köfteli Çorba


                              Bu akşam iftara misafirlerim var. Bu çorbayı yaptım. Çocukların sevdiği köfteli çorba.Bu çorbada kıymayı bulgurla yoğuruyorsun. Bazıları içine erişte, bazıları içine nohut katıyor o zaman ismi değişiyor. Bizimkiler ise sadesini seviyorlar. Tavsiye edilir.

Malzemeler:
1/2 kg kıyma, bir büyük fincan ince kısırlık bulgur, bir tane soğan,1 yumurta, 2 kaşık un,karabiber, tuz,
Terbiyesi için; 3 kaşık un , 1 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası.
Yapılışı:

  1. Kıymayı derince bir kaba aldıktan sonra soğanı rendeliyoruz.İçine bulgur, un, yumurta, tuz,karabiber katıp yoğuruyoruz. Biraz bekletiyoruz.
  2. Köftelere şekil veriyoruz. Çorbaya girince şişeceğini düşünerek mümkün oldukça küçük yapıyoruz. 
  3. Tencereye yağ koyup 3 kaşık un koyuyoruz. Un kavrulurken salçaları katıyoruz. En son suyunu ekleyip kaynamasını bekliyoruz.
  4. Suyumuz kaynayınca köfteleri atıp bir kaç taşım kaynatıyoruz. Çorbamız hazır. Afiyet Olsun...