..

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Ezo Gelin Çorbası


Ezo gelin çorbası hep en sevdiğim çorbalar arasında olmuştur. Başlı başına bir yemek bence. İçinde barındırdığı kuru bakliyatlar sayesinde çocuklar için de çok besleyici ayrıca. Siz de benim anne iseniz yemeğin kolaylığı kadar çocuğunuzun dengeli beslenmesi için her türlü besinlerden  yedirmeye dikkat ediyorsunuzdur. Tabi her hafta kuru fasuyle pilav olmuyor. Bazen bir çorbayla bu açığı kapatmaya çalışıyorum.Ezo gelin işte böyle durumlarda bu açığı fazlasıyla kapatan bir çorba. Tek kusuru biraz acıyla bir başka güzel olması :)Ben bu tarifi Oktay ustadan almıştım. O gün bugündür hep aynı şekliyle yapıyorum. Lezzeti de garanti ayrıca.
Gelelim malzemeleri vermeye;
1 çay bardağı kırmızı mercimek, 1 çorba kaşığı bulgur, 1 çorba kaşığı pirinç, 1çorba kaşığından biraz az biber salçası,yarım çorba kaşığı un, 1 soğan, bir kaşık tereyağ, ılık su, nane.

  1. Bir tencereye biraz su koyup kaynamaya bırakıyoruz.
  2. Suyumuz kaynarken biz mercimekleri yıkıyor suya ekliyoruz. Ardından soğanımızı rendeleyip onu da tencereye ekliyoruz. Bu arada suyun üzerine gelen köpükleri alıyoruz.
  3. Bulguru, pirinci yıkayıp bunları da ekliyoruz tencereye.Suyu az gibiyse biraz ılık su ekliyoruz.
  4. Ne kaldı geriye? Tavada tereyağını eritip unu kavuruyoruz, salçayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz, tencereden bir kepçe su alıp kavurduğumuz tencereye eklemek için karıştırıyoruz.Daha sonra yavaş yavaş tencereye ekliyoruz.
  5. En son tuz ve nane üzerine ekleyip pirinçler pişinceye kadar bekletiyoruz. Çorbamız oldu. Afiyet Olsun.