..

11 Kasım 2011 Cuma

Patatesli Mantı


               Daha önce de Bilecikli olduğumu söylemiştim. Bizim düğünlerimizde yaptığımız yemeklerden biridir patatesli mantı.Bu mantının en büyük özelliği her halde mercimekli mantıda olduğu gibi tepsiye dizilişi ve fırına verilişidir.Patatesli mantıda Kayseri mantısında olduğu gibi bir kaşığa kırk tane girmez, aslına bakarsanız girmesi de beklenmez. Özelliği mantıların büyük oluşudur. Fakat fırınlandığı için kendine has bir tadı vardır.Değişik  ve yöresel yemekler aradığınızda bir alternatif olabilir.

Malzemeler: 1 yumurta,1 bardak ılık su,2 bardak un,3 çay kaşığı tuz,üstünü aşacak kadar etsuyu(etsuyu tuzlu ise bu miktar tuz karar oluyor, eğer etsuyu tuzsuz ise tuzunu artırmanızda yarar var),4 haşlanmış patates,sıvıyağ,karabiber.

Yapılışı:
  1. Patatesleri rendeden geçirip içine biraz tuz, biraz sıvıyağ ve biraz da karabiber ekleyip kenara alıyoruz.
  2. Hamuru için yumurta ve tuzu  ekleyip çok yumuşak olmıyacak bir hamur yoğuruyoruz.
  3. Hamuru iki bezeye ayırıyoruz.Açabildiğimiz kadar büyük açıp karaler halinde kesiyoruz. Kesimde dikkat edilecek nokta Kayseri mantısı gibi kesmemek yani 4 e 4 santim kadar büyüklükte olması gerekiyor.
  4. İçine yaptığımız harcı koyuyoruz.Bildiğimiz mantı şeklinde katlıyoruz.Katladığımız mantıları dibi yağlanmış fırın tepsisine tek tek yan yana yerleştiriyoruz. Katlama işlemi bitince fırına alıp üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Etsuyunu ılıtıp mantıların üzerini aşmaya yakın olacak şekilde  koyuyoruz ve tekrar fırına veriyoruz.
  6. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sumakla süslüyoruz. Afiyet Olsun...