..

9 Ağustos 2012 Perşembe

Panna Cotta




                      Bir İtalyan tatlısı olan panna cottayı biz çok sevdik. Değişik şekillerde, içine değişik aromalarla yapılabilecek bu tatlının içine nişasta koyanlar da var. Ben nişastasız yapıyorum ve buzlukta bekletiyorum. Servisten birkaç dakika önce tabağa alıp hafifçe erimesini sağlıyorum. Şu sıcak yaz günlerinde, tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanmayı isterseniz, panna cotta iyi bir tercih olacaktır. Dondurmayı seviyorsanız, buna da bayılacaksınız. Denemeniz dileğiyle...


Malzemeler:
  • 300 gram süt
  • 300 gram süt kreması
  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri (dolu olsun)
  • 1 çay bardağının 3/4 kadarı sıcak su
  • 1,5 yemek kaşığı jelatin (ben limonlu jöle kullandım)
  • 4-5 damla vanilya aroması
  • Üzeri için : hazır çikolata yada meyveli sos




Yapılışı:
  1. Öncelikle tatlımızı koyacağımız silikon kaselerimiz hazırlıyoruz. Ben her ihtimale karşı silikon kalıpların içini de ıslatarak hazırlıyorum.
  2. Sütün içine birkaç damla limon sıkarak, biraz kesilmesini sağlıyoruz. Fakat bu kesilme peynir yapımı gibi suyu bir kenara ayrılacak şekilde olmamalı. Yani hafifçe pıhtıcıklar olmalı.
  3. Süt bir kasede kesilirken, biz diğer işlemlere geçelim. Sıcak suyun içine jelatini katalım o da bir kenarda biraz beklesin.
  4. Kremayı bir tencereye alıp, ocağa alalım. Ocağın altı kısıkta olsun. 1-2 dakika sonra içine pudra şekerini ilave edelim. Aman dikkat edin sütümüz kaynamasın. Bu tatlı için kaynamaması gerekiyor.
  5. Kesik sütün içine hazırladığımız biraz kıvam bulan jelatinli suyu ekle.
  6. Kesik sütlü karışımı, ocaktaki kremalı karışımın üzerine yavaşça bir taraftan karıştırarak ekle. Vanilin aromasını ekle. Bir taraftan da karıştırmalarımız devam etmeli.Sütü ilave ederken dikkat edilecek husus, ocakta fazla tutmadan almak olmalı. Yani süt kesik kesik çok olmadan almalıyız.
  7. Koyu kıvamlı olmayacak bu tatlı. Bebeklere biberon maması kıvamına yakın ( o kadar koyu olmayacak) olacak diyebilirim. Kesinlikle fokurdayıp kaynatmıyoruz.
  8. Tatlımızı ocaktan alıp, süt kesiklerinden arındırmak için,  kalıplara koymadan önce ince süzgeçten geçiriyoruz.
  9.  Ilınınca, buzluğa kaldırıyoruz. Birkaç saat beklemesi gerekiyor.
  10. Servis yaparken, kalıplardan kolayca çıkacaktır. Ters çevirip üzerine istediğimiz bir sos (çikolatalı yada meyveli) ile servis yapıyoruz. Panna cotta yanında meyvelerle yenilmesi tavsiye edilen ve böylece hoş olan bir tatlı olduğu için evimizdeki meyvelerden tabağın yanına  dilimler hazırlayabilirsiniz. Afiyet Olsun...