..

16 Ocak 2012 Pazartesi

Kuru Patlıcan ve Kabak Kavurması



                     Ak akçe kara gün içindir, damlaya damlaya göl olur, ne ekersen onu biçersin... Evet atasözleri ama ne alaka? Bu akşam kızımla ödev için, abartısız yarım saat atasözü beğendik, açıkladık. Ya nedir benim bu başak burcundan çektiğim? Bu kadar mı zor karar verir bir insan? Büyüyünce neler olacak düşünemiyorum...
                      Bütün bir yaz karınca gibi kışlıklarımı hazırlamıştım.Bu kuru patlıcanları yazdan ince ince dilimler halinde kesip, tuzlayıp kuruttum. Harika oldular, bir de annemin gönderdiği kabak kuruları vardı. Yazdan da bahsettiğim üzre ikisini evlendirip bir tabakta beyazlatmak bu güne nasip oldu.
                      Sebze kurularını seviyorum en çok da haşlanırken mutfağa yayılan kokularını.Evet tamam biliyorsunuz bu çok basit, ne yapalım  bugünde mutfaktan şansımıza bu çıktı. Ne olsun? Bereketli olsun.
                      Ve günün anlam ve önemine istinaden: Sakladım samanı işte geldi zamanı. Afiyet ve bereketle.

Malzemeler: 1 kase patlıcan kurusu, 1 kase kabak kurusu,1 orta boy soğan, 1/2 kaşık biber salçası,1/2 kaşık domates salçası, üzeri için ; yoğurt.

Yapılışı:

  1. Patlıcan ve kabak kuruları yıkanır ve ayrı ayrı tencerelerde haşlanır.(Haşlamanın süresi yok onu bakarak kendimiz karar veriyoruz)
  2. Soğan bir tavada biraz sıvıyağ ile birlikte pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine kurular eklenir.Salçalar koyulur. Üzerine yoğurtla servis yapılır.
Not: Benim patlıcanlarım ve kabaklarım tuzlu kurutulduğu için fazla tuzu tercih etmedim. Sizinki tuzsuz ise bakarak pişirmede yarar var. Tavaya koyduğunuz anda tuz ekleyip eklemiyeceğinize karar verebilirsiniz.