..

1 Mart 2013 Cuma

Zeytinyağlı Kök Sebze Yemeği (Portakallı)

         
         Merhabalar Sevgili Dostlar...
        Zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için evde küçük bir test yapıldığını televizyonda gördüğümde ben de ilk fırsatta denemek istiyordum. Eğer dolapta zeytinyağı donarsa, katkısız olduğuna işaretmiş bu. Bir kısmı donarsa, katkılı hiç donmazsa artık siz düşünün gerisini. Zeytinyağı arayışına girdiğimde faceden Tarık bey imdadıma yetişti.  Ben de sipariş verdim  Arılı Zeytinyağları 'na. Manisa'nın Akhisar ilçesinin Muştular köyünde üretilen zeytinlerden yapılan bu yağlara güvendim ve 5 kg aldım. Kargo ile elime ulaştı, sağ olsun Tarık bey bize yardımcı olarak zeytinyağımıza kavuşturdu.
    Tabi hemen televizyonda duyduğum bu testi yaptım. Havalar epey soğuktu, tenekeyi balkona kaldırmıştım. Bir bardağını ise buzdolabına aldım, hemen donmadı zeytinyağı, meğerse donması için su gibi belli bir ısıya düşmesi gerekiyormuş. Neyse onu da sağladıktan sonra, baktım bardaktaki zeytinyağı tamamen dondu. Tarafımca denenen bu zeytinyağlarına sizlerde güvenebilirsiniz. Hatta yukardaki linkle sipariş verebilirsiniz.
İyi bir alışveriş yapmanın mutluluğuyla, evde zeytinyağlı yemekler yarışı başladı. Bir dönem bizim evin ahalisini, şu kereviz denemelerimden ne çekti anlatamam. Bugüne kadar evimize salatanın dışında girmeyen bu sebze, artık haftada bir pişmeye başlamıştı. Çünkü ben, bir türlü istediğim gibi pişirememiştim. Bazen tadı çok güzel olsa da görüntü güzel çıkmadı (hoş bu görüntü de iyi değil ama ne yapalım :)) Bazen marketlerde, güzel ve taze kerevizler bulamıyordum. Aldığım kerevizlerin için boş ve renkleri kara oluyordu. Malesef tam istediğim kerevizi bulamasamda, büyük kızımı kerevizsever biri yapmayı başardım. Kerevizli günlerimizin en güzel sonucu da bu oldu zaten :)
  Kereviz önyargıların aksine,  güzel bir sebze imiş. İçine patates katarsanız, istemediğiniz tadı almamanızı sağlıyor, içine portakal suyu katarsanız hoş bir koku ve aroma veriyor, içine karamalize edilmiş soğan ve sarımsaklar eklerseniz ise yemeğin tadı daha bir güzel oluyor. Ben kendi sevdiğim kereviz yemeğini bu şekilde oluşturmuş bulunuyorum, içine şeker katılarak fazla tatlı olan zeytinyağlılardan hoşlanmıyorum, bu yüzden portakal daha güzel sonuç veriyor, tavsiyemdir...
  Kök sebze yemeğini, Gisi ' de görmüştüm. Tam olarak onun tarifini uygulamasam da onun yemeğinden esinlenek hazırladım  yemeğimi. Şimdilik kereviz ve zeytinyağı için söyleyeceklerim bunlar ama bitti sanmayın, arkası gelecek inşallah. Kalın sağlıcakla...

Malzemeler:
  • 1 adet büyükçe kuru soğan
  • 3 adet küçük kereviz
  • 1 orta boy havuç
  • 2 adet patates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1 adet portakalın suyu
Yapılışı:
  1. Soğanı zeytinyağında kavur, ölmesine yakın havuçları,sarımsağı ekle.
  2. Kereviz ve patatesi ekle, tuzunu kat,  biraz kavur.
  3. Daha sonra portakal suyunu ekle ve  kısık ateşte pişir. 
Not: Yemeğinizin suyu bitip eğer hâlâ sebzeler pişmedi ise, biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.