..

4 Aralık 2011 Pazar

Aşure



                         Aşure iyiki geleneğimizde var ve iyiki yapıyoruz diyorum. İçinde türlü yemişler, türlü çerezler..
Yemelere doyulurmu, yemeden durulurmu?
                         Eşim dün yapmamı istemişti, ama ne zaman? Akşam şehirdışından  dönerken. Bilen bilir tabi aşurenin öyle bir iki saat içinde yapılamıyacak türden bir tatlı olduğunu? Gel gör ki eşim nerden bilsin? Aslında bu da ilgimi çekmiyor değil. Yani ben araba markalarını, markaların modellerini merak ediyorum yada hangi takımın ne zaman maçı var, şike olaylarında durumlar nedir  bilgi sahibiyim az çok. Fakat eşim aşurenin, neredeyse bir gece önceden ön hazırlıklarının yapılması gerektiğini bilmiyor."Hayatım bu akşam aşure yaparmısın? diye sorabilecek kadar da sakin davranabiliyor. Belki ben biraz abartıyorumdur. Neyse bu fasıl uzar gider. Ben tarifi paylaşayım.

Malzelemer:
1 kg aşurelik buğday, 1 su bardağı kuru fasulye, 1 su bardağı nohut,6 su bardağı şeker, 2 su bardağı kuru kayısı,1,5 bardak incir,2 bardak kuru üzüm,1 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı karanfil,2 bardak fındık,2 bardak fıstık içi(tuzsuz),1 su bardağı kırılmış ceviz,2 adet nar.

Ön hazırlık için:

  • Bir gece önceden bugdayı, kuru fasulye ve nohutu yıkayıp sıcak suda beklettim.
  • Fıstıkları, fındıkları ikiye ayırdım. Cevizi ise irice parçalar halinde robatta çektim.
Yapılışı:
  1. Buğdayları genişçe bir tencerede haşladım. Nohutlar ve kurufasulyeler içinde aynı işlemi ayrı ayrı tencerelerde yaptım.
  2. Kayısıları ve incirleri dörde bölüp ayrı ayrı tencelerlerde çok yumuşamıyacak şekilde az suyla haşladım.
  3. Aynı işlemi kuru üzümler için de yaptım.
  4. Büyükçe bir tencereye önce haşladığım buğdayları aldım. Suyunu ekledim( Suyu ne az nede fazla olacak. Kaynayacağını düşünerek suyunu koyuyorum) Haşlanmış nohut ve kurufasulyeleri ekleyip şekerini da kattım.
  5. Biraz bu şekilde sık sık karıştırarak ocakta beklettim. Karanfilini, fındık fıstığını ekledim.3 dakika kadar tuttum. Bu sefer en son olarak kuruüzüm, kayısı, ve incirleri ekledim. 3 dakika kadar da bu şekilde bekletince ocaktan aldım. 
  6. Kaselere koyup üzerini kırılmış ceviz ve nar taneleri ile süsledim. İsteğe göre bu aşamada tarçın da eklenebilir. Afiyet Olsun.