..

18 Ekim 2016 Salı

Tas Kebabı


   Tas kebabı servisi ve görselliği hem de lezzeti açısından misafir sofralarınıza da çok yakışacak bir ama yemek.
   Eti ayrı pişiriyorsunuz, pirinci kavurup kenarlara alıyorsunuz, ortasını açıyorsunuz, büyükçe bir kasenin içine yerleştirdiğiniz fazla suyunu aldığınız etinizi kaseyi ters çevirerek tencereye yerleştiriyorsunuz. Zaten adı da bu tastan geliyor. Pilavın suyunu da verdiğinizde geriye pilavın pişmesi kalmıştır.
   Servis ederken biraz pilav biraz da etinden kepçenize aynı anda alıp güzel ve kolay servis yapıyorsunuz. Burda dikkat edilecek bence tek püf noktası eti önceden iyice pişirmek ben bunun için düdüklü kullanıyorum her zamanki gibi. Yapacaklara şimdiden kolay gelsin, sizin de beğeneceğinizi umuyorum.


Malzemeler;

  • 750 gram  dana eti
  • 2 yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 büyükçe soğan
  • 2-3 adet domates
  • karabiber, kekik, tuz
  • 1/2 yemek kaşığı kadar salça 
Pilavı için;
  • 2 su bardağı ılık suda ıslatılmış pirinç
  • 4 su bardağı sıcak su (pirincinizin özelliğine göre her zamanki pilav ölçünüzde kullanın suyunu)
  • tuz, yağ

Yapılışı;
  1. Eti düdüklü tencerede üzerini geçecek kadar su ekleyerek biraz da tuz katıp, 40 dakika pişiriyorum.(siz eğer kuzu eti kullanacaksanız daha kısa sürede pişirebilirsiniz, pişme süresi etinizin özelliğine göre belirleyin)
  2. Kuru soğanı doğrayıp biraz sıvıyağda öldürüyoruz, üzerine istediğimiz boyda doğradığımız biberleri ekliyoruz, en son domatesleri ekleyip biraz salça ve tuz ekliyoruz. 
  3. Düdüklüden çıkardıktan sonra fazla suyunu bir kaba süzüyoruz. (bunu pilav için kullanabilirsiniz)
  4. Hazırladığımız sebzeleri ete ekleyip birlikte biraz kavuruyoruz, baharatlarını da ilave edip, ılımaya bırakıyoruz.
  5. Pirinci kasemizin kapattığımızda sorun çıkarmayacağı bir geniş tencerede sıvıyağla iyice kavuruyoruz,tuz ekleyip pirinç tenceresini kenara alıyoruz. Pirinçlerin ortası boş kalacak şekilde kasenin büyüklüğünde tencerenin ortasını açıyoruz. 
  6. Etleri genişçe bir kaseye alıp suyunu süzdürüyoruz, bu kaseyi tencerenin içine ters çevirerek kapatıyoruz. (bu esnada üzerine bir ağırlık koyma imkanım olsaydı, etlerin rengi pirince geçmeyecekti, sizin isterseniz bunu deneyebilirsiniz)
  7. Pirincin üzerine suyunu (yada etsuyunu),  her yerine eşit gelecek şekilde koyup,tuzunu da ekleyip  tencerenin ağzını kapatıyoruz. Kısık ateşe alıp pişmesini bekliyoruz.
  8. Pirinçler pişince tencereyi biraz dinlendiriyoruz, kaseyi düzgünce çıkartıp, üzerini maydanozla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...