..

3 Haziran 2011 Cuma

Perde Pilavı

       Bugün perde pilavı yapmaya karar verdim. Aslında daha önce de daha pek çok kereler yaptığım bu pilavı bu defa bloğum için yapıyorum. Tabi öyle olunca da aksilikler beni bırakırmı? Bırakmaz.
      İlk aksiliğim kelepçeli kalıbımı bulamayışım oldu. Her yeri aradım taradım ama bir türlü bulamadım. Artık nerdeyse yada kime gittiyse bulamadım. Olsun dedim ben de normal borcam tepside yaparım. Güzel de oldu Allah için . Üstünün perdesi çıtır çıtır tam istenilen kıvamda oldu, ben hamuru çok kalın bırakmıyorum ki kalın olmasın, ayrıca içine katılan sıvıyağ ona ayrı bir çıtırlık veriyor.
       Misafirlerinizi en güzel şekilde ağırlayacağınız yada farklı bir pilav yapayım dediğiniz an ilk akla gelen pilavlar arasında. Bu tarifle de çok güzel oluyor. Yanında da hoşaf türü bir şey varsa demeyin gitsin. Ben evde bulduğum kuru kayısı ve kuru çekirdekli siyah üzümden biraz karanfil ekleyerek yaptığım hoşafla yedim, çok da güzel oldu.Size de şiddetle tavsiye ederim.

Malzemeler:
Hamuru için:
2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yumurta, 1yemek kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış yada yumuşak margarin,4 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 tatlı kaşığından az tuz.

Pilavı İçin:
 İki bardak pirinç, 1 tavuk göğsü yada yeteri kadar tavuk eti ( ben kemiklilerinden ayırdım kemiklerinin de suyunu kaynatıp pilava kattım), 1yemek kaşığı pilavlık fıstık, 1 yemek kaşığı kuşüzümü, karabiber, köri, tuz, varsa tavuksuyu.
Tepsiyi yağlamak için bir kaşık yumuşak margarin
Yapılışı:
  1. Önce pirinçleri ıslattım. Tavukları doğradım. Benim kullandığım tavuk kemikli olduğu için kemiklerine biraz su ekleyip tavuk suyu yapmak için kaynamaya aldım.
  2. Hamuru yoğurmak için bütün malzemeleri karıştırdım. Büyük bir beze hamur yaptım, üstünü örtüp beklemeye aldım.
  3. Kuş üzümlerini küçük bir tabakta ıslamaya bıraktım.
  4. Pilavımı yapmak için tencereye az bir yağ koydum ve fıstıkları çok hafif kızarttım, hemen yıkanmış pirinçleri ekleyip kavurmaya başladım.
  5. Pirinçler tel tel ayrılınca tavuksuyunu ekledim.Üstünü geçecek kadar gelmeyince biraz daha ılık su ekledim. Tuzunu ekledim ve en son olarak da kuşüzümlerini ekleyip pişmesi için kısık ateşe aldım.
  6. Bir tavaya biraz yağ koydum tavuklarımı, tuzu ekledim kapagı kapalı olarak biraz çevirdim. Tavuklar pişince altını kapattım ve içine karabiber ve köri ekledim.
  7. Pilavım pişene kadar borcamı margarinle kalınca yağladım. Bademlerimi yerleştirdim.
  8. Hamuru iki bezeye ayırdım fakat biri büyük diğeri epeyce küçük olacak şekildeydi.Büyük bezeyi açıp tepsiye iyice yerleştirdim. Bademlerime dikkat ederek itina ile yerleştirdikten sonra üzerine ılınan pilavın yarısın ekledim. Pilav sıcakken konmamalı.
  9. Arasına tavukları koydum. Hamurun diğer yarısını açıp ilk hamurun tepsinin üstüne gelen yerlerine getirerek itina ile kapattım.
  10. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirdim. Ters çevirip hoşafın yanında sıcak servis yaptım.
Püf Noktaları:
Tavuklar çok kavrulmamalı kuru olmamalı
Hamur mümkün olduğunca ince olursa pişmesi daha kolay ve daha çıtır olur.
Pilav kesinlikle sıcakken hamura konmamalı hepsi ılık olmalı.

                                                                AFİYET OLSUN