..

19 Mayıs 2012 Cumartesi

Mantarlı Semizotu Salatası (Çılgın Eleni)

                  Merhabalar Sevgili Dostlar.Güzel bir 19 Mayıs günündeyiz çok şükür. Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.  Yine bir 19 Mayıs  günü Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla başlayan, Kurtuluş Savaşımız, Atatürk ve ona destek veren milletimiz sayesinde, zaferle sonuçlanmış, yine hür ve bağımsız bir ülke olmuşuz. Allah onlardan razı olsun ve gençlerimizin de bayramı kutlu olsun diyorum tekrar.               
                   Daha yaz gelmeden, bana yaz rehaveti çöktü bile. Canım ağır yemekler yapmak istemiyor. Salata, hafif tatlılar, küçük ekmekcikler yemek istiyorum sadece. Bir de yanında karpuz-beyaz peynir...
                  Bir salata tarifi ile geldim sizlere. Semizotunu salata yapıp yayınlayalı çok oldu bazı arkadaşlar. Kayınvalidem " Hani senin yaptığın bir semizotu salatası vardı, mantarlı. Ondan yapsana." dedi de. Öyle eklendi bu lezzet bloğa.
                   Bu salata (yada meze) yıllar önce, bir gazete kenarından tarifini alıp denediğim bir lezzet. O gün bu gündür yapıyorum. Biz severek yeriz, özelliği mantarın çiğ olarak kullanılması, üzüm sirkeli suda bekletilen mantar, çok hoş bir tat bırakıyor. Üzerine eklenen semizotu, domates ve en üstüne eklediğimiz sarımsaklı yoğurtla, tam bir şölen. Bu arada az daha unutuyordum, asıl adı Çılgın Eleni imiş, bilginize.
                  Balıkların yanında güzel gitse de, ben her daim yapıyorum. Denemeniz dileğiyle...   



Malzemeler:
  • 8-10 tane küçük kültür mantarı
  • Genişçe bir kase içilebilir su
  • 1/2 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1/2 bağ semizotu
  • 3-4 tane domates
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • tuz, isteğe göre çok az zeytinyağı

Yapılışı:
  1. Mantarları yıkadıktan sonra, rendenin büyük olan kısmıyla rendeliyoruz.
  2. Rendelediğimiz mantarları, içine sirke koyduğumuz su dolu bir kaba alıyoruz.10-15 dakika böylece bekliyor.
  3. Semizotunun yapraklarını ayıklayıp bir kenara alıyoruz.(Benim semizotlarımın yaprakları biraz büyük olduğu için ben doğramayı tercih ettim)
  4. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz.
  5. Mantarların suyunu elimezle iyice sıkarak, servis tabağına alıyoruz. Tabağın en altına yayıyoruz.
  6. Mantarların üzerine, yıkanıp hazırlanmış semizotlarını, onun üzerine domatesleri yayıyoruz.Eğer zeytinyağı eklemek istersek bu esnada 1-2 kaşık zeytinyağı ekliyoruz.
  7. En üstüne servis esnasında,  tuzla dövülmüş sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapıyoruz.