Daha yaz gelmeden, bana yaz rehaveti çöktü bile. Canım ağır yemekler yapmak istemiyor. Salata, hafif tatlılar, küçük ekmekcikler yemek istiyorum sadece. Bir de yanında karpuz-beyaz peynir...
Bir salata tarifi ile geldim sizlere. Semizotunu salata yapıp yayınlayalı çok oldu bazı arkadaşlar. Kayınvalidem " Hani senin yaptığın bir semizotu salatası vardı, mantarlı. Ondan yapsana." dedi de. Öyle eklendi bu lezzet bloğa.
Bu salata (yada meze) yıllar önce, bir gazete kenarından tarifini alıp denediğim bir lezzet. O gün bu gündür yapıyorum. Biz severek yeriz, özelliği mantarın çiğ olarak kullanılması, üzüm sirkeli suda bekletilen mantar, çok hoş bir tat bırakıyor. Üzerine eklenen semizotu, domates ve en üstüne eklediğimiz sarımsaklı yoğurtla, tam bir şölen. Bu arada az daha unutuyordum, asıl adı Çılgın Eleni imiş, bilginize.
Balıkların yanında güzel gitse de, ben her daim yapıyorum. Denemeniz dileğiyle...
Malzemeler:
- 8-10 tane küçük kültür mantarı
- Genişçe bir kase içilebilir su
- 1/2 çay bardağı üzüm sirkesi
- 1/2 bağ semizotu
- 3-4 tane domates
- 1 kase sarımsaklı yoğurt
- tuz, isteğe göre çok az zeytinyağı
Yapılışı:
- Mantarları yıkadıktan sonra, rendenin büyük olan kısmıyla rendeliyoruz.
- Rendelediğimiz mantarları, içine sirke koyduğumuz su dolu bir kaba alıyoruz.10-15 dakika böylece bekliyor.
- Semizotunun yapraklarını ayıklayıp bir kenara alıyoruz.(Benim semizotlarımın yaprakları biraz büyük olduğu için ben doğramayı tercih ettim)
- Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz.
- Mantarların suyunu elimezle iyice sıkarak, servis tabağına alıyoruz. Tabağın en altına yayıyoruz.
- Mantarların üzerine, yıkanıp hazırlanmış semizotlarını, onun üzerine domatesleri yayıyoruz.Eğer zeytinyağı eklemek istersek bu esnada 1-2 kaşık zeytinyağı ekliyoruz.
- En üstüne servis esnasında, tuzla dövülmüş sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapıyoruz.
ben zaten semizotuna hastayım neyle olsa yerim yanii :)ellerine sağlık
YanıtlaSilteşekkür ederim melike-habibe. böyle de denemelisin
Silhepimizin bayramı kutlu,mutlu olsun,salata nefis görünüyor,eline sağlık canım,iyi hafta sonları..
YanıtlaSilteşekkür ederim canım. sana da iyi pazarlar dilerim
Silsemizotu deyince akan sular durur benim için:)
YanıtlaSilmantarda varsa katmerlidir tadı eminim..
ellrerine sağlık elifim..
mutlu kutlu olsun bayramımız..:)
senin de kutlu olsun canım. bence tadı güzel gerçekten. ben yapmayınca özlüyorum sık sık yapıyorum bunu yaz aylarında
Silmerhaba canım, değişik bir salata olmuş özellikle mantarın çiğ kullanılması denemek isterim mutlaka .. ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilsuzancığım kesinlikle değişik. çiğ kullanılmasına karşı ön yargı ben de vardı. Eğer senin de böyle bir düşüncen varsa küçük bir kasede denemeni öneririm. Bence seveceksin.
SilEllerine sağılık,ben biraz önce farkına vardım bugünün.
YanıtlaSilteşekkür ederim mazesim
SilSemizotu ve mantar en sevdiğim şeyler. Yanlız mantar çiğ mi rendeleniyor onu anlamadım, yoksa haşlanmış faln mı? Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilhoşgeldiniz ilhan. Bu ikili yakışıyor birbirine. Sorunuza gelince evet çiğ rendeleniyor, bu yüzden üzüm sirkeli suda bekletiliyor. Aromasını seveceksiniz bence ama mutlaka sarımsaklı yoğurt öneririm
SilArkadaşım görüşüde sunumuda çok güzel ellerinize saglık hemen denemem lazım . Ayrıca 19 mayıs gençlik spor bayramınızı kutlarım canım
YanıtlaSilçok güzel salata bende salataçıyım akşamları salata yeriz genelde sizinde ellerinize sağlık
YanıtlaSilelifim ellerine sağlık aldım tabağı sağlıklı lezzetli
YanıtlaSil:)
Hepimizin bayramı kutlu olsun.Salata nasıl nefis görünüyor.Tadını çok merak ettim.Ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilkardeşimin salatasını en sevdiği sebzedir semiz otu.mutlaka deneyeceğim.ellerine sağlık..sevgiler...
YanıtlaSil