..

4 Temmuz 2012 Çarşamba

Portakallı-Fındıklı İrmik Helvası


                              Merhabalar Sevgili Dostlar. Kısa bir aranın ardından, gezdim, dolaştım, biraz da çalıştım (her zamanki gibi) ve işte burdayım.

                              Bu akşam Berat Kandili. Bütün müslüman aleminin kandilini kutluyorum. Rabbim hayırlara vesile etsin inşallah. Bu gece, müslümanların inanışına göre, bir senelik beratımız verilecekmiş. Babaannem,"_Bu gece bir sene başımıza gelecek olaylar, hastalık-sağlık, kazanç ve herşey verilecek. Allah'a bol bol dua et." derdi. 

                             "_Gelir gelmez, helva mı yaptınız? dediğinizi duyar gibiyim. Bu günün kandil olması dolayısıyla, helva ile açılış yapıyorum. Mis gibi helvam ve güzel dileklerimle geldim.

                             İrmik helvası, yapımı kolay ve güzel bir tarif bence. Portakallısını denemelisiniz. Ben bu sefer içine fındık ilavesi yaptım. Yiyenler tarafından beğenildi. Beraz Kandili ışığında, hepimizin aydınlanması dileklerimle...
  
Portakallı İrmik helvası için malzemeler:
  • 125 gram tereyağ (yada 1/2 paket margarin)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 3 portakal suyu (1,5 su bardağı portakal suyu)
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı irice kırılmış fındık
Yapılışı:
  1. Bir tane portakalın kabuğunu rendeliyoruz ve üçünün de suyunu sıkıyoruz.
  2. Portakal suyunun içine şekeri katıp karıştırarak eritiyoruz.
  3. Tereyağını ve sıvıyağı teflon tencereye alıp, erimesini sağlıyoruz.
  4. Yağ eriyince içine irmiği ekliyoruz, kavuruyoruz. Sonra fındıkları katıyoruz, portakal kabuğunu katıp, su ve portakal suyunu ekliyoruz.
  5. Suyunu çekene kadar karıştırıyoruz. Helvayı yaparken başında durmanızda fayda var. Sürekli karıştırmanız gerekecektir.
  6. İsterseniz küçük kaselere alıp, benim gibi ters çevirebilirsiniz. İsterseniz, düz bir tabağa alıp, kaşıkla bastırıp servis yapabilirsiniz. Afiyet Olsun...