..

26 Temmuz 2012 Perşembe

Fellah Köftesi (Domatesli Bulgur Köftesi)


              Arkadaşım Serpil'in bizlere yaptığı bu köfteler, şimdiye kadar yediklerimin en iyisiydi. Arkadaşım, oranı bol tutmuş. Bizler çoluk çocuk 13 kişiydik. Durum böyle olunca bolca yapmış. İyi de olmuş. Ben şimdi o oranda vereceğim. Sizler isterseniz, bu oranı kişi sayısına göre yarıya indirebilirsiniz.
             Bir uyarıda bulunmak istiyorum. Burada dikkat etmemiz gereken, köfteleri nohut büyüklüğünde tutmak, böylece daha lezzetli oluyor. Siz isterseniz, ortalarına küçük parmağınızla bastırarak bilindik şeklini verebilirsiniz. Oran çok olunca bu şekilde yapmayı tercih etmiş Serpil.

Fellah köftesi için malzemeler:
  • 3 su bardağı kısırlık bulgur
  • 3,5 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı irmik
  • 1/2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı tuz (dolu olmasın)
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • Sosu için: 5-6 adet domates (büyüklüğüne göre)
  • 5-6 diş sarımsak
  • Üzeri için maydanoz.

Yapılışı:
  1. Öncelikle ılık suyumuzu bulgurun üzerine döküp şöyle bir karıştırarak, ağzını kapatıyoruz ki bulgurumuz kısırda olduğu gibi kabarsın.
  2. Bulgur kabarınca, irmik, un, yumurta, salça, karabiber ekliyoruz, yoğurmaya başlıyoruz.
  3. Tuzunu en son katıyoruz ki (salçanın da tuzu olabiliyor) tadına bakabilirsiniz.
  4. Köftemizi yoğururken, suyu az gelirse, elimizle biraz ılık su alıp bulgurun üzerine sepeliyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz. (dikkat edin fazla kaçmasın, yoksa bulgur fazla sulu bir hal alabilir. eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, biraz da un ilavesi yapabilirsiniz)
  5. Köftelerimize nohut yada nohuttan az büyük yuvarlak misket şekli veriyoruz. İsterseniz, ortasını bastırarak da şekil verebilirsiniz.
  6. Domatesleri rendeliyoruz. Bir tencereye biraz sıvıyağ, biraz tuz, rendelediğimiz sarımsakları da ekliyoruz, pişmeye bırakıyoruz. Fakat burada da dikkat edilmesi gereken husus, domateslerin pembeliğinin gitmeden ocaktan alınması. Yoksa istediğimiz şey, menemenlik gibi yapmak değil.
  7. Bir genişçe tencereye su koyuyoruz. İçine biraz tuz atıyoruz, kaynayınca içine köfteleri atıyoruz. (biz bu oranda iki tenceye aldık) Ocağın altını yarıya indirip, pişmeye bırakıyoruz. Pişip pişmediğini anlamanın en iyi yolu, bir tane alıp içini keserek (hatta yiyerek) bakmak. Fazla pişirip de suyuna bulgurların karışmamasını sağlıyoruz. 
  8. Pişen köfteleri, bir süzgece alıyoruz. Suyunu 2 dakika süzdürüp, servis tabağına alıyoruz. Pişirdiğimiz domates sosunu üzerine döküyoruz. En üstüne, ince kıyılmış maydanoz serpip sıcak servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...