..

11 Mayıs 2015 Pazartesi

Kolay Truf



   Misafirleriniz yada kendiniz için hazırlanabilecek çok kolay bir o kadar da lezzetli truf  yapalım mı birlikte ?
   Bu trufları yaparken çok seçeneğiniz var. İster bisküvi ister baton kek  kullanabilirsiniz. İster kakaolu hatta isterseniz sade bisküvilere kakao  ekleyebilirsiniz. Üzerini sadece kakaoya bulayabileceğiniz gibi, benmari usulü eritilmiş çikolataya, fındığa başka malzemelere de bulayabilirsiniz.
   Sonuçta yemesi çok hoş atıştırmalıklar oluyor. Kahvenin yanına iyi eşlik ediyor lakin kalorisi epeyce fazla ;)

Malzemeler;

  • bir büyükçe kase dolusu kek (ben evdeki keklerden yada kurabiyelerden hatta bisküvilerden artanları buzdolabı poşetiyle buzluğa kaldırıyorum, sonra da çıkartıp pratik şekilde kullanıyorum)
  • 1 kutu krema
  • 2 paket çikolata 160 gr.  (ben fındıklısını kullandım)
  • isteğe göre 1/2 su bardağı kadar fındık (ben fındıklısını kullandığım için eklemedim)
  • isteğe göre portakal kabuğu rendesi
  • üzeri için hindistancevizi, kakao, yada pasta süsleri

Yapılışı;
  1. Öncelikle bir küçük tavaya kremayı koyuyoruz. İçine de çikolataları parçalayıp, kısık ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlıyoruz. Hazırladığımız karışımı ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  2. Kek yada kurabiyelerimizi robotta incecik olana kadar çekiyoruz.
  3. Kremayı azar azar keklere ekleyerek karıştırıyoruz. Fındık kullanacaksanız bu esnada robotta çekilmiş fındıkları da ekleyebilirsiniz. Portakal kabuğu rendesini de ekleyin. Buzdalabına kaldırıyoruz, kendini biraz toplasın diye.
  4. Çıkartıp ceviz büyüklüğünde yuvarlıyoruz. Hindistancevizi yada istediğimiz başka bir malzemeye bulayıp, servis tabağına alıyoruz. Afiyet Olsun..

Peynirli Tava Böreği


  Nihayet gelebildim. Çok şükür kavuşturana diyeyim ve hemen tarife geçeyim.
 Peynirli tava böreği, yıllardır yaptığım bir tarif. Bloğu yeni açtığım yıllarda da daha önceden patlıcanlısını yapmıştım. Her şekilde çok güzel oluyor, ayrıca da çok pratik.
  Özellikle de pazar sabahlarında kahvaltımıza eşlik ediyor.
  Yukardaki resimde biraz şekilsiz çıkmış. Bunun sebebi benim yufkalarımın dolapta biraz beklemiş olması. Siz taze yufkalardan yaparsanız şekli çok düzgün olacaktır. Ayrıca da lezzeti çok güzel, benden söylemesi...
 Malzemeler:

  • 3 adet yufka
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/3 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/4 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
Arası için:
  • 150 gram kadar beyaz peynir
  • bir tutam ince doğranmış maydanoz
Yapılışı:
  1. Yumurtayı bir kaseye kırıp üzerine sıvıyağ, yoğurt ve suyu iyice çırpıyoruz. Üzerine bir çay kaşığı kabartma tozu ekleyip karıştırıyoruz.
  2. Peynirle maydanozu karıştırıyoruz.
  3. Yapışmaz tavanın tabanına bir kaşık kadar sıvıyağ koyuyoruz. Yufkalarından birincisini tavaya yerleştiriyoruz. Kenarları dışarıda kalacak şekilde tam ortalıyoruz.
  4. Yufkanın içine iki kaşık kadar hazırladığımız karışımdan koyuyoruz ve bu karışımı fırçayla her yerine sürüyoruz.
  5. İkinci yufkayı elimizle küçük parçalara ayırıyoruz. Yarısını bölüp tavadaki yufkanın üzerine serpiştiriyoruz. Yine birkaç kaşık hazırladığımız yoğurtlu karışımdan koyuyoruz. Sonra yufkanın ikinci yarısını daha parçalayıp tavaya koyuyoruz. Yine üzerine yoğurtlu karışım ve ikinci yufka bu şekilde bitince, peynirli karışımı her yerine düzgünce seriyoruz. 
  6. Üçüncü yufka için de ikinci yufkada yaptığımız gibi parçalayıp soslayarak bitiriyoruz.
  7. En son sosun bir kısmını ayırıp, birinci yufkanın kenarlarda kalan kısımlarını kenarlardan tutup arasına sos sürerek birleştiriyoruz ve üzerini tamamen bu birinci yufka ile kapatıyoruz.
  8. Ocağı yakıp, kısık ateşte, tavanın ağzı kapalı olarak pişiriyoruz. 
  9. Böreğin diğer tarafını da aynı şekilde pişiriyoruz. Afiyet Olsun...