Eşim telefonda konuşurken, beni bir korku aldı. Teknik personel oldukları için işleri gereği, sürekli yoldalar malesef. Hep böyle telefonlardan korkuyorum zaten fakat bu sefer beni daha fazla etkiledi. Artık nasıl korktuysam, karnıma bir ağrı girdi ki sorma... Ağlamaya başladım, bilmiyorum belki korkudan belki de hamileliğe bağlı hormonlardan.
Neyse ki cana gelmemiş. Kimsenin canı yanmamış. Tek tesellimiz bu. Yine de içim durmuyor, belki bir gün de bana böyle bir telefon gelir korkusuyla bekliyorum... Rabbim polis, asker, şoför vs ailelerine sabır versin. Gerçekten çok zor. Hepsi de Allah'a emanet olsun inşallah. Benim ki de onlarla beraber...
Kötü başladığım pazar gününe, güzel pazartesiyle veda edip, iyi hafta diliyorum, bütün herkese ve aileme de tabi.
Gelelim bamya kızartmasına. Teyzemin kızı Nilgün Ablam o kadar methetti ki denemeden edemedim. Ben taze bamyayı yukardaki gibi uzun ve çekirdekli seviyorum. Kuru olursa, çiçek bamya denen o küçücük şekliyle seviyorum. Tam da aldığım bamyalar kızartmalıkmış. Bakmayın böyle iri durduklarına, o kadar tazecikler ki...
Bamyanın100-150 gram kadarını ayırdım. Bunlardan bamya kızartması yaptım. Domates sosla iyi gider diye çok az da olsa domates sos kullandım. Bence sosa bile gerek yok. Değişik, ve hoş bir deneyim oldu. Zaten bana bamya olsun da, ha çorbası olmuş, ha yemeği yada böyle kızartması...
Bamya Kızartması için malzemeler:
- 100-150 gram kadar bamya
- 1 tane yumurta
- 1/2 su bardağı un
- 1/2 su bardağı galeta unu
- tuz
- kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
- Bamyalar yıkanır, ayıklanır, kurulanır.
- Tavaya biraz sıvıyağ konulur.
- Bir kaseye, un, birine çırpılmış yumurta, diğerine ise galeta unu konulur. Unun içine biraz tuz ilavesi yapılır.
- Bamyalar sırasıyla önce una sonra yumurtaya en son galeta ununa bulanıp, yağda kızartılır. Kızartılan bamyalar, havlu kağıta çıkartılır. Domates sosu ile tüketilir. Afiyet Olsun...
Her sene bamyayı dolaba kaldırırken, domates de ekler biraz kavururduk. Üzerine de bolca sıktığımız limon suyu, o bamyada istenmeyen, salyalanmasını engeller, difrizde saklardık.
Bu sene arkadaşım Halime'den öğrendiğim bu yöntemi kullandım. Zaten, salçasını, soğanını kavurup koyuyoruz. Ben her sene bu şekilde saklıyorum hiçbirşey olmuyor deyince, bu sene de bu şekilde saklamayı uygun gördüm. Sonuç ne olur, deneyip göreceğiz dostlarım. Gerçi Halime'ye güvenim tamdır.Yoksa bu şekilde saklamazdım.
Buzlukta Pratik Bamya Saklama Yöntemi
Bamyaları önce yıkıyoruz. Sonra süzgece alıp suyunu süzdürüyoruz. Daha sonra ise, kağıt havlu ile iyice kurumasını sağlıyoruz.
Bamyalarımızın sap kısımlarını ayıklıyoruz. Sizinkiler küçükse kesmenize gerek yok. Benimkiler büyük olduğu için, kesmeyi tercih ettim. 2'ye yada 3'e ayırdım bamyaları. Buzdolabı poşetine koyup, buzluğa kaldırdım. Rabbim ağız tadıyla yemeyi nasip etsin inşallah...
Geçmiş olsun gece çalan telefonlardan bende çok korkarım hep kötü haber verirler gibi geliyor bana. Allah iyiliklerini versin inşallah.
YanıtlaSilBamya kızartması da taze fasulye de hiç yamadım. Yemezler diye düşünüyorum ama değişiklik aslında üzerien sarımsaklı yoğurtlada nefis olur. Ellerinize sağlık. Buzluk bamyalarınıda güle güle tüketin.
değil mi ama korkmamak mümkün değil
Silteşekkür ederim nursevin
Öncelikle çok çok geçmiş olsun. Cana gelmemiş neyseki. Dualarınıza ben de katılıyorum. Allah'a emanet çalışan herkesin yardımcısı olsun Allah. Kötü şeyler düşünmeyin lütfen.
YanıtlaSilBamya kızartmasını ben de geçen gün bir arkadaşımdan duydum, çok da merak ettim. Malzemeleri ve yapılışını yazmamışsınız ama fotoğraftan gördüğüm kadarıyla, un, yumurta ve galeta unu ile kızartılıyor.
İyi bir hamilelik geçirmenizi ve bebişinizi sağlıkla kucağınıza almanızı diliyorum..
teşekkürler canım
Silsayende düzelttim yazımı sağ olasın yine beklerim
kal sağlıcakla...
merhabalar, bamyaları neye buladın kızartmadan önce, ben de ramazan ayında kabak kızartmıştım buna benzer ama bulamaç yapmıştım.
YanıtlaSilonu da denemeli sunacığım
Silteşekkür ederim
pardon yaa resme dikkatli bakmamaşım yumurta un ve galeta unu varmış resim de :D
YanıtlaSildenemedim ama harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilteşekkürler tatlım
Silsevgiler
canım çok geçmiş olsun, aman dikkat et sakin ol sen..
YanıtlaSilBamyaların çok büyüklermiş bu yüzden deli oluyorum iki saat seçiyorum bamyayı rabbim sağlıcakla tüketmeyi nasib etsin canım..
sevgiler..
Denizciğim bamyaları özellikle böyle seçiyorum ben.
SilBüyük gibi görünseler de inan çok yumuşak ve tazeciklerdi
teşekkür ederim tatlım
Selamünaleyküm canım ben de pazar sabahı rüyamda bir haberci geldi "maalesef eşiniz kaza yaptı Başınız sağolsun" dedi fırladım bir anda taksiyi görüyorum pert olmuş içinden bir kişi tek parça çıkamıyacak hale gelmiş.. Ağlıyorum bir anda eşim yanımda bir şey olmamış ona sarılıp beraber o kadar ağladık ki ve uyandım.. Sen düşün artık pazar gününe nasıl başlamışım.. Allah onları bizlere bağışlasın amiiin..
YanıtlaSilÇok faydalı bir paylaşım olmuş Allah Razı olsun..
pazar gününe kötü başlamışız her ikimiz de demekki
SilAmin ablacığım Rabbim herkesi böyle kazalardan korusun inşallah
Geçtiğimiz günlerde bende denedim ve çok sevdik ellerine sağlık canım :)
YanıtlaSililk defa bamya kizartmasi gordum. Boyle bir yemegin oldugundan haberim yoktu. cok tesekkurler paylastiginiz icin.
YanıtlaSilBamya kızartma hiç denemediğim birşey, hemen denemeliyim. Elinize sağlık.
YanıtlaSil