..

11 Ağustos 2011 Perşembe

Erik Pestili


                              Annemin gönderdiği o kırmızı eriklerden pestil yapacağımı söylemiştim sizlere velhasıl yaptım da.Rengi koyu kırmızı,tadı ekşimsi  değişik bir tat oldu. Ben tatlı sucuklarının yanında ceviz yada bademlerle iftariyelik olarak soframa koyuyorum. Siz nasıl yemeği seversiniz bilmem ama onca tatlının arasında erik ekşisi, tam da aradığım şey oluyor.

Malzemeler:  4 kg erik, 4 kaşık nişasta, 2 su bardağı şeker,2 su bardağı kadar su
2 su bardağı şeker kullandım tabi siz kendi damak tadınıza göre şekeri ayarlayabilirsiniz. Unutmamanız gereken şey fazla şeker katarsanız pestili bezden çıkarmakta zorlanırsınız.

Yapılışı:
  1. Erikleri yıkayıp derince tencereye alıyoruz, suyunu ekleyip karıştırarak iyice erimesini sağlıyoruz. Bu esnada yanmaması için başında sık sık bulunuyoruz.
  2. Erikleri süzgeçten geçirip tekrar tencereye alıyoruz. Şekerini ekliyoruz. Nişastasını eriğin suyuyla özeliyerek karıştırıyoruz. Ocağa alıp kıvamı gelmesini bekliyoruz.
  3. Beyaz, naylonsu bir bezin üzerine çok ince olmayacak şekilde döküyoruz. Bu arada bezin altında kalınca başka bir bez olmalı yoksa rengi bir altına geçebilir.
  4. İki gün kadar kurutup bakıyoruz iyice kuruduğunu anladığımız zaman kenarından kaldırmaya başlıyoruz. Eğer kolayca kalkıyorsa bezimizin arka tarafını hafifçe ıslak bir bezle siliyoruz, kolay kalkmasını sağlıyoruz. İsteğe göre kesip servis yapıyoruz.Not: Erikleri yeni dökünce üzerine ceviz,fındık gibi şeyler dökersek cevizli, fındıklı pestil olur.Böyle yemeyi sevenlere duyurulur.