..

11 Ağustos 2011 Perşembe

Erik Pestili


                              Annemin gönderdiği o kırmızı eriklerden pestil yapacağımı söylemiştim sizlere velhasıl yaptım da.Rengi koyu kırmızı,tadı ekşimsi  değişik bir tat oldu. Ben tatlı sucuklarının yanında ceviz yada bademlerle iftariyelik olarak soframa koyuyorum. Siz nasıl yemeği seversiniz bilmem ama onca tatlının arasında erik ekşisi, tam da aradığım şey oluyor.

Malzemeler:  4 kg erik, 4 kaşık nişasta, 2 su bardağı şeker,2 su bardağı kadar su
2 su bardağı şeker kullandım tabi siz kendi damak tadınıza göre şekeri ayarlayabilirsiniz. Unutmamanız gereken şey fazla şeker katarsanız pestili bezden çıkarmakta zorlanırsınız.

Yapılışı:
  1. Erikleri yıkayıp derince tencereye alıyoruz, suyunu ekleyip karıştırarak iyice erimesini sağlıyoruz. Bu esnada yanmaması için başında sık sık bulunuyoruz.
  2. Erikleri süzgeçten geçirip tekrar tencereye alıyoruz. Şekerini ekliyoruz. Nişastasını eriğin suyuyla özeliyerek karıştırıyoruz. Ocağa alıp kıvamı gelmesini bekliyoruz.
  3. Beyaz, naylonsu bir bezin üzerine çok ince olmayacak şekilde döküyoruz. Bu arada bezin altında kalınca başka bir bez olmalı yoksa rengi bir altına geçebilir.
  4. İki gün kadar kurutup bakıyoruz iyice kuruduğunu anladığımız zaman kenarından kaldırmaya başlıyoruz. Eğer kolayca kalkıyorsa bezimizin arka tarafını hafifçe ıslak bir bezle siliyoruz, kolay kalkmasını sağlıyoruz. İsteğe göre kesip servis yapıyoruz.Not: Erikleri yeni dökünce üzerine ceviz,fındık gibi şeyler dökersek cevizli, fındıklı pestil olur.Böyle yemeyi sevenlere duyurulur.

7 yorum:

  1. Pestillerin harika görünüyor.Erik pestilinin kalbe çok yararlı olduğunu duymuştum.Kurutma işlemini nerede yaptın kurutması hakkında daha geniş bilgi verebilirmisin.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim pembe kekik. Ben erik pestilinin kalbe yararını bilmiyordum yorumun benim için de faydalı oldu.Kurutma işlemine gelince balkonda kuruttum. Balkonun camlarını açtım iki günde kurudu. Ben biraz ince dökmüşüm. Fakat biraz kalın olursa daha uzun zaman alabilir kuruması. Onu deneyerek bulmak lazım. Kal sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  3. merhabalar canınm sana mesaj göndemekte çok zorlandım
    bugünde şansımı denemek istedim
    bir sorun var galiba bendemi sendemi bilemedim
    neyse bestil tarifin için çok teşekkür ederim inan çok yapmak istediğim bişeydi deneyecem çok güzel görünüyor
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler fatmacım. Bende sorun olabilir tamirden geldikten sonra bir türlü rayına oturmadı birşeyler. Yine beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Geçmiş yazılarıma bakarsanız bende erik pestili yaptım ama nişasta ve su koymadan sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Doğrudur Mevdoşcuğum erik pestili daha öncede dediğim gibi annemin getirdiği erikleri değerlendirmek için yapıldı ben çok beğendim eminim sizinkide öyle olmuştur :))

    YanıtlaSil

yorum var