Kuru börülce mantısı, bizim evde yapılan mantı çeşitlerinden sadece biriydi. Genel olarak bakıldığında, bizim yörede etli mantıdan çok patatesli, börülceli, nohutlu, mercimekli mantı çeşitlerinin yapıldığını görürüz. Burada diğer mantıları da görebilirsiniz. Savaştan nasibini bolca almış, yöre insanı, mantıyı, bakliyatlarla yapmayı denemiş. İyi ki de denemiş, bu güzel yemekleri kültürümüze katmış böylece.
Börülce mantısı denemeye değer bir lezzet kesinlikle. Hem farklı, hem de et yemeyenler için de bir alternatif, bir o kadar da besleyici tabii ki. Deneyin, bana kesinlikle teşekkür edeceksiniz.
Malzemeler:
Mantı hamuru için:
- 2 küçük yumurta
- 1/2 su bardağı ılık su
- 11 kaşık tepeleme un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı sıvıyağ
İç harcı için;
- 1 kase haşlanmış kuru börülce
- 1 orta boy soğan
- 1/2 demet maydanoz
- karabiber,tuz
Haşlamak için:
- İster tavuk suyu kullanın, isterseniz benim gibi,tavuk bulyonları suda eritip suyunu hazırlayın. Miktarı belli değil, mantının üzerini geçmesin yeter.
Üzeri için;
yoğurt, sumak
Yapılışı:
- Yumurtaları kırıp, tuz, sıvıyağ ve un koymaya başlıyoruz. Suyu da ekleyip, mantı hamuru yoğuruyoruz. Hamurun üzerini örtüp iç harcını hazırlamaya başlıyoruz.
- Börülceleri, soğan ve maydanozu robata atıp, iyice kıyıyoruz. İçine tuz ve karabiber ekleyip, karıştırıyoruz.
- Mantı hamurundan, açabileceğiz büyüklükte bezeler yapıyoruz. Bunu mümkün olduğunca ince açıyoruz. Kareler halinde kesiyoruz.(Kayseri mantısı gibi çok küçük değil)
- İçine hazırladığımız iç harcından koyup, bilindik mantı şeklinde kapatıyoruz.
- Altı hafifçe sıvıyağ ile yağlanmış tepsiye teker teker diziyoruz. Fırına alıyoruz.
- Fırında altları hafifçe pembeleşince, tepsiyi fırından çıkartıyoruz.
- Ilık suyun içine, tavuksuyu tableti atıp eritiyoruz. Bu suyu azar azar mantıya ekliyoruz. Su mantının üzerini ha geçti ha geçecek olsun. Yani demek istediğim üzerini suyla doldurmayın mümkün oldukça. Niyetimiz mantıyı sulu şekilde yapmak değil çünkü.
- Bu şekilde de fırında suyu hafifçe fokurdamaya başlayınca derecesini düşürüp, biraz daha içini almasını sağlıyoruz.
- Üzerine yoğurt ve sumakla servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...
hiç duymamıştım, sebze sever biri olarak bayılırım heralde, ellerine sağlık.
YanıtlaSilNoblesseciğim sayende bir ayrıntıyı gözden kaçırdığımı gördüm. Benim mantıda kullandığım kuru börülce idi. Sen sebze dediğin zaman aklım başıma geldi. Ben hiçbir yerde kuru olduğunu belirtmemişim neyse sonra düzeltmeleri yaptım. Teşekkürler tatlım...
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Bende ilk kez duydum ve gördüm. ev halkı yiyorsa ne mutlu. afiyetler olsun. nefis görünüyor.
YanıtlaSililk kez duydum ben bu yemeği ellerine sağlık...
YanıtlaSilResimlerde tariflerinde çok güzel maşaallah hızına yetişemiyorum canım :)
YanıtlaSilNe duydum ne gördüm ne de yedim.Ellerine sağlık.Severek yiyeceğimden eminim. Sevgiler.
YanıtlaSilellerinize saglik,degisik geldi ,ben kiymali yaparim ,ama deniycem .sevgiler
YanıtlaSilElifcim maşallah canım bütün lezzetler mükemmel ellerine sağlık.
YanıtlaSilçok hızlısın hamaratım.
Ellerinize sağlık nefis görünüyor.Eminim ki tadıda öyledir.
YanıtlaSilçok güzel görünüyor...
YanıtlaSilhiç yemedim...
yani bilmiyordum...
ellerine sağlık canım...
mantılar beni bitirdi:) ama börülceli olması ilginç genelde kıymalı yada patatesliye alışığız ya:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım..
ne güzel kızarmışlar söylemeden edemedim:)
eline sağlık kesin çok güzeldir....mantı işte içine hiç bişey koyma yine yenir...sevgiyle kal...
YanıtlaSilçok güzel olmuş bu nedenle ağzımın suyu akmakta eline sağlık sevgili tombul tarifler.sevgilerimle hayırlı birgün ve cuma olsun dilerim...
YanıtlaSilamanın mantı diyince koştum geldim ama bu çok değişik ve muhteşem birşey!Resimler,anlatım harika..Tebrik ediyorum.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMantı denilince akan sular durur.Bir tabak bol kepçe rica etsem :)
YanıtlaSil