..

3 Aralık 2011 Cumartesi

Yeşil Mercimekli Mantı

                   Bu tarif bloğumu ilk oluşturduğum zamanlarında yaptığım yayınladığım bir tarif. Benim gibi acemi bir blogcu zaman zaman işleri karıştırıyor. Benim de bunu aynı şekliyle tekrar yayınlamam gerekti. Bilgilerinize

Malzemeler:
Yeşil Mercimek Yemeği İçin:
                                             1) 250 gram yeşil mercimek
                                             2) İki adet orta boy kuru soğan
                                             3)Bir adet orta boy domates
                                             4) Salça, sıvıyağ, isteğe göre 3 çay kaşığı sebze bulyon
Mantısı İçin:
                    1) 2 adet yumurta
                    2) 1/2 çay bardağı kadar sıvıyağ
                    3) 1/2 çay bardağı ılık su
                    4) Aldığı kadar un ve tuz
 
Yapılışı: 1) Mercimekler yıkanır ve biraz tuzla haşlanır.Haşlama işlemi mercimekler ölünceye kadar değilde siyah suyunu salana kadar olmalı. Sonra bu su dökülür.
            2) Temiz bir tencereye biraz sıvıyağ ile ince ince doğradığımız kuru soğan kavrulur. Soğanımız ince olmalı çünkü bu yemek mantımızın üzerinde yer alacak.
           3) Kavrulan soğana yıkanmış mercimekler, kabuğu soyulmuş  ve küçük küçük doğranmış domates ve salça eklenir biraz daha kavrulur.Toz sebze çeşnisi eklenir.
           4) Tuzu konup suyu eklenerek pişmeye bırakılır.
           5) Yemeğimiz pişerken derin bir kabın içine yumurtalar yıkanıp kırılır. İki tatlı kaşığı tuz, yarım çay bardağı sıvıyağ  ve biraz un serpiştirilip elimizle karıştırırken suyu eklenir ve unla yoğurulur. Biraz katı bir hamur elde edilir.
          6) Hamur bezelere ayrılıp üzeri nemli bir temiz bezle kapatılır.
          7) Bu mantıda hamurun açılması en önemli püf noktası. Bildiğimiz Kayseri mantısı gibi ince açılmaması gerekiyor. Biraz daha kalın olması lazım. Ayrıca ikinci bir nokta normal bilinen mantı büyüklüğünde değil de biraz daha büyük kesilmesi gerekiyor. Vereceğimiz şekil itibariyle içine pişmiş mercimek yemeği döküleceği için ağızlarının açık olması bunun için de biraz büyük olması gerekiyor.



           8) Yağlanmış borcama resimdeki gibi şekil verilen mantılar yan yana dilizilir birbirlerine destek vermesi değmesi gerekir.Özellikle ağızlarını açık yapmak bir diğer  önemli bir püf noktası.
            9) Bu şekilde tepsinin dolması sağlanır ve fırına alınır. 180 derece fırında üzeri  hafif pembeleşinceye kadar kızartılır.

      10) Pişen yemeğimizi ılık olan mantımızın üzerine yavaşça döküyoruz. Bolca suyundan koyup üzerine mercimek tanelerini kaşıkla düzleştiriyoruz ve tekrar fırına veriyoruz.
      11) Mantılar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bu yemeğin bekletilmemesi daha uygun olur. Anında sıcak yenmeli yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz. Mercimeğin farklı bir şekilde kullanılması açısından ve çocuklara yedirilmesi açısından bence çok yararlı. Ayrıca vejeteryan beslenenler için de ideal bir yemek.Afiyet Olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum var