Şeftali konservesi, kış aylarında vişne kompostosuna en büyük rakip bizim evde. Hep bu şekilde, 3 tane yarımşar kiloluk cam kavonozlara yapıyorum, çünkü tencerem anca alıyor. Eğer sizin daha büyük tencereniz varsa, daha fazla kavanozu, hatta 1 kg lık kavanozları da kullanabilirsiniz. Ben 2,5 kilo şeftaliden 3 kavanoz çıkartıyorum, tencerede kaynatırken, suyununun kavanozların üzerinde olması gerekiyor. Bu yüzden düdüklü tencere tercih ediyorum, fakat kapaksız. İkinci noktası ise kavanozları sudan çıkartınca, kapaklarına bakın, kapakları içe doğru çekilmiş olmalı, aksi halde, hava almıştır ve bozulur. Böyle kapaklı olanları hemen tüketmenizde bir sakınca yok tabi.
Malzemeler;
- 2,5 kg şeftali
- 9 yemek kaşığı şeker
- 1,5 litre kadar içme suyu
Yapılışı;
- Şeftaliler, yıkanır, kabukları soyulur ve istediğimiz şekilde doğranır. Ben bu kez şeftalilerim küçük ve ortası çıkmayanlardan olduğu için gelişi güzel doğradım, geçen sene elma dilimi doğramıştım öylesi de güzel oluyor.
- Doğradığımız şeftalileri, 1/2 kg lık cam kavanozlara eşit şekilde koyarız. (benim ölçülerimde 3 tane yarımşar litrelik kavanoz oldu)
- Her bir kavanozun üzerine 3' er yemek kaşığı toz şeker ekleyip, üzerinde 1/2 cm kadar boşluk kalacak şekilde içme suyu ile doldururuz.
- Ağızlarını iyice kapatırız. Düdüklü tencerenin yada derin başka bir tencereniz varsa o da olur, kapakları üstte kalacak şekilde tencereye yerleştiririz. Üzerini bir iki parmak geçecek kadar kadar su koyarız. Tencerede bu şekilde, kaynatırız.
- Kaynamaya başladıktan sonra 40 dakika tutmak yeterli geliyor. Soğutup, kışlıklarımızın arasına kaldırabilirsiniz.
Not; Kışın bu konserveyi yaparken, bir derince kaseye yada sürahiye, şeker ekleriz, soğuk suyla eritip, bir kavanoz konserveyi üzerine ekleriz. Böylece şeftali kompostomuz da kışın taze ve nefis olur. Suyun ve şekerin miktarı tamamen sizin damak tadınıza kalmış. AFİYET OLSUN...
Afiyetle yiyin inşaALLAH.. Çok güzel olmuşlar. Sağlıkla .
YanıtlaSilÇok severim. Annem de çok yapar. Bu sene ben de yapmak istiyorum aslında.
YanıtlaSilÖnce büyük tencere bulmam gerek tabi :) İyi oldu, burdan bakarak yaparım ben de :) Teşekkürler, elinize sağlık.
tüm karışımı kavanoza doldurmadan once tencerede kaynatıp sıcak sıcak doldurup kapaklarını kapatsak olur mu acaba? ellerine sağlık
YanıtlaSilellerine sağlık şeftali kokulu kokulu güze olmuştur
YanıtlaSilşeftali konservesi gerçekten çok güzel oluyor.kışın severek tüketiyoruz bizde.bende aynı şekilde hazırlıyorum.ancakkaynatırken tencerenin tabanına temiz bir mutfak bezi sserip kavanozların kapakları alta gelecek şekilde koyup şeker eriyene kadar kaynatıyorum.arada dikkatlice bezle tutup alt üst ediyorum.soğuyana kadar bekletiyorum.hiç sorun çıkmıyor.
YanıtlaSil