Şerbetler, Osmanlı mutfağının olmazsa olmazları arasında. Açıkçası benim de, denemeyi ve öğrenmeyi çok sevdiğim şeylerin başında geliyor. Hele de doğal olmayan içeceklerle kuşatılmış durumdayken...
Reyhan otuyla, tanışıklığım anca iki seneyi bulur. Çorumlu komşularımdan öğrendim bu bitkiyi. Onlar resimde de görülen tohumlarını kullanmayı seviyorlar. (Fakat şerbette, tohumlu olanları almamazı öneririm. Ben iki demet reyhan aldım, biri tohumlu, diğerini tohumsuz tercih ettim. Farklı yerlerde kullanılacak olduğu için. )Hele de Çorum usulü Tavuklu Bulgur Köftesi 'nde muhteşem oluyor.
Ben şahsen kendim alıp kurutuyorum artık reyhanı. Bulgurlu olan herşeye çok yakıştırıyorum. Hal böyle de, iş, şerbete gelince biraz değişiyor. Bloklarda gezinirken gördüğüm bu şerbeti, biraz araştırdıktan sonra, Cahide Jibek'in ölçüleriyle denemeyi uygun buldum. Rengi onun da dediği gibi daha kırmızı oldu, çünkü benim reyhanlarımın rengi daha bir koyu idi.
Büyük kızım bir tadına bakıp beğenmediğini söyledi, küçük olan ise, benim verdiğim birinci bardaktan sonra arkasından iki bardak daha götürdü. Söylemek istediğim gibi, kimi çok severken kimi sevmiyor. Sevip sevmeyeceğinize de denemeden karar vermemelisiniz bence.
Son bir not; reyhan bitkisinin,
- anne sütünü artırmaya
- mide bulantısına
- baş ağrısına
- öksürüğe iyi geldiği söylenir.
Malzemeler:
- 1 demet reyhan
- 7 kaşık şeker
- 1 adet limon (az sıkılmış)
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 8 bardak sıcak su
Yapılışı:
- Reyhanları kalın saplarından ayırarak ,(uçlarındaki ince saplarıyla birlikte) sürahiye koyuyoruz. Üzerine şekeri ilave ediyoruz.
- En üstüne limon kabuklarını koyup, sıcak suyu ekliyoruz. Limon tuzlarını da katıyoruz, böylece dinlenmeye bırakıyoruz.
- Böylece dinlenen şerbeti, süzdürüp buzdolabına soğuması için alıyoruz. Soğuk içiyoruz. Afiyet Olsun...
REYHAN ÇOK GÜZEL AMA BANA KOKUSU AĞIR GELİYOR :((
YanıtlaSilRENGİNE BAYILDIM...
ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR....
ELLEİRNE SAĞLIK CANIM...
evet rengi ve berraklığı gerçekten hoştu
Silçok severim adaşım olan bu otu,kokusu rengi her şeyiyle müthiş.ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilisminin hakkını veren bir ot bu bence de :)
Silellerinize sağlık, daha önce hiç içmedim reyhan şerbeti ama evde yapılan meyve sularını severim reyhan şerbetini duymamıştımda en yakın zamanda denicem kısmetse.
YanıtlaSildenemelisin sunacığım belki sizin evde de bizimki gibi bir sürahiyi şıp diye götüren ufaklık çıkar
SilEllerine sağlık, şerbet nefis görünüyor.
YanıtlaSilBen çok severim reyhan şerbetini,
Keskin tadı yüzünden kızımın sevmeyeceğini düşünmüştüm ama o benden daha çok sevdi.
Yaz boyunca sık sık yaptık.
afiyet olsun sizlere benim ufaklıklar da sevdiler bu tadı :)
SilELLERİNİZE SAĞLIK FAYDALI BİR İÇECEK OLMUŞ ...BENDE DENEMEK İSTİYORUM...MUTLU KALIN...
YanıtlaSilteşekkürler mutluluklar sokağı. Bu arada senin ne güzel adın var öyle :)
Siltam bşifa slında. sıcak içildiğindede içimizi ısıtır. ellerine sağlık. Şifa olsun.
YanıtlaSilsıcaklığı konusunda pek iddialı olamıyacağım ben soğuk içmeyi sevenlerdenim nursevin hanımcığım. teşekkür ederim güzel yorumun için sağ olasın
Silellerine sağlık canım reyhanı çok severim ama şerbet olarak denemedim hiç
YanıtlaSilafiyetle
sevgiler
ben de ilk defa denedim baharcığım memnun da kaldım doğrusu
SilElifçim; reyhan gerçekten de özel bir bitki. Herkes aromasını sevmeyebilir. Acımtrak olmadıktan sonra şerbeti içilir bence de, neden olmasın. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilkesinlikle serap ablacığım. farklı aromasını herkes sevmeyebilir, limon oranını fazlalatıp, su ve şekeri da fazlatınca pek de kokusu kalmıyor. Hatta güzel bile oluyor. En azından büyük kızımda işe yaradı bu şekilde. Küçük kızım ise hiç böyle birşeye gerek kalmadan içti fazlasıyla.
SilEllerine sağlık. Kısmet olursa ben de yapacağım gördükçe canım içmek istiyor.
YanıtlaSildeğil mi ama. sevgiler kekiğim
Silanne sütünü artiriyor olmasi dikkatimi cekti. deneyecegim insallah.
YanıtlaSilsenin işine yarayabilir canım.sevgiler yarenciğim
Silelelrine sağlık çok güzel görünüyor imkanım olsa üşenmem tadmaya gelirdim:))
YanıtlaSil
YanıtlaSilReyhan şerbetini ben de çok severek yapiyorum. Ben kaynatarak yapiyorum blogumda tarifini paylaşırken sizin linkinizi de verdim. Bir dahaki sefere bir de sizin ki gibi deneyeceğim :) http://evrimtorlak.blogspot.com/2013/08/reyhan-serbeti.html