Son haftayı artık nasıl bir hamurişi merakıyla geçirdiysem. Salatalı günlerden sonra biraz kilo verdiysem de, tatlı tuzlu derken bu ara yine ipin ucunu kaçırmış durumdayım.
Uzun zamandır merak ettiğim tariflerden biriydi mayalı kek. Mayalı keke, kek demek, asıl keke yapılan haksızlık olsada adı çıkmış dokuza inmez sekize. İçine maya girdiği için, ne yaptıysam bu maya kokusunu kapatamadım istediğim gibi. Eğer klasik kek sever bir Zat-ı Muhterem iseniz, bu keki denemeyin bence. Tadı konusunda fikir edinmek isterseniz paskalya çöreği tadında diyebilirim. Ne tatlı, ne tuzlu, ne kek.
Ya görüntüsüne ne diyeceksiniz. Muh- te- şem. Sizce de öyle değil mi Allah için?Tarçın ve vanilin maya kokusunu kapattı biraz. İçine eklediğim kuru üzümler ve üzerine sürdüğüm bal benim ne kadar tatlı düşkünü biri olduğumu ele versede bence asıl tadı veren bu malzemeler oldu. Hele de üzerine fındıklar ellendiğinde..."Sanırım yapılabilecek mayalı keklerin en iyilerinden birisi idi" desem yapılana haksızlık etmemiş olurum sadece :)
Bütün uyarılarıma rağmen "Yok ben de senin gibi meraklıyım, yemezsem olmaz, mutlaka deneyeceğim " diyorsanız o zaman buyurun:
Malzemeler:
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1/2 yaşmaya
- 1 yumurta
- 1 su bardağı ılık süt
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı kabartma tozu (tepeleme)
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 2 paket şekerli vanilin
- 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
- Aldığı kadar un
İçine ve üzerine
- 1/2 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı fındık (ben kavrulmuş ve kavrulmamış fındığı yarı yarıya kullandım)
- 1 çay bardağı mavi haşhaş
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- biraz şeker
- üzerine sürmek için 1/2 çay bardağı bal
Çok değişik, Çok farklı, Çok güzel...
Yapılışı:
- Pudra şekerini, yumurta ve tereyağını çırpıcı ile iyice karıştır. Mayayı ılık süt yardımıyla erit. İki malzemeyi birbirine karıştır. Bütün malzemeleri karıştır ve kabartma tozunu ekle. Azar azar un ekle. Ta ik ele yapışmayan çok yumuşak da olmayan bir hamur elde edinceye kadar.
- Kuru üzüm, fındık ve biraz şekeri bir kaba al. Hamurdan bir parça kopar. İçini içli köfte yapar gibi oyup bir parça bu hazırladığımız üzümlü harcı koy. Bir kaseye tarçın, haşhaşı karıştır. Bu yuvarladığımız hamuru tarçınlı harca atıp yuvarla.
- Margarinle yağlanmış kelepçeli kalıbın tabanına, sıra ile doldur. Üstüne gelince, hamuru daha küçük toplar yap. İçleri boş oluyor bu defa. En üstüne artan harcı katıp, mayalanmaya bırak.
- Ben mayalama işlemini fırında yoğurt yapma ayarında yapıyorum. Hamur kelepçeli kalıbın yarısına anca gelirken dışından görünmeye başlayana kadar mayalandırıyorum. Sonra 180 derecede iyice içini alana kadar pişiriyorum.
- Çıkınca 1-2 dakika bekletip kalıptan tabağa alıyorum. Üzerine bal dökerek servis yapıyorum. Afiyet Olsun.
bu nasıl güzel bi kek böyle :))
YanıtlaSilellerine sağlık
görüntüsü harika ben yumuşak keki severim ama paskalyayı da severim :) bence ismi değişsin bu tarifin :)
YanıtlaSilarkadaşım ellerine emeklerine sağlık...
Süper olmuş ellerıne saglık,sanırım bende denıyecegım :)
YanıtlaSilCanım, görüntüsü çok güzel, tadı konusunda haklısın mayalı kekler alıştığımız tadda olmuyor ama görüntü beni dene diye çağırıyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık, afiyet olsun:)
aldım tarifinizi teşekkürler
YanıtlaSilTam bir görsel şölen canım. Keke bayıldım. Bu tarifi görüp hep merak ettim ben de denemeyi düşünüyor. Enfes görünüyor. Ellerine sağlık. Mutlu haftalar. Sevgilerle...
YanıtlaSilhamaratım hatunum
YanıtlaSilbir kase lezzetin geldi:)
ben istanbullarda gezerken sen döktürmüşsün ellerine sağlık
bu tarifile ben 2 sene önce tanıştım harika bir lezzet....
birde anısı var aşçılık kursunda arkadaşım tarifleri getirmiş içlerinden ben bu tarifi gözüme kestirdim
mmmmmmmm misss kokusu bana geldi
:)
tam misafire ikramlık. Çok şık ve lezzetli olmuş.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilGörüntü kışkırtıyor gel beni dene diyor.Ne yapsak? Ellerine sağlık.Sevgiler:)
YanıtlaSilellerine saglik hayatim,severim ben maya kokusunu,mis gibi ne guzel,eminim oyle de lezzetlidir.sevgilerle afiyetler olsun.
YanıtlaSilMerhabalar...
YanıtlaSilGörüntü muhteşem. Ben de böyle bir kek denemek istiyordum ama endişelerim vardı.
Sanırım denemeliyim artık :))
Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle...
tek kelimeyle harika görünüyor,ellerine sağlık canım...
YanıtlaSiltadını bilmiyorum ama görüntüye bayıldım canım.harika görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilCanım ben de senin gibi meraklıyım. Valla denemesem olmaz. Listeye ekledim, ilk fırsatta yapacağım inşallah. Bi kere görüntü tek kelimeyle süper. Olsun ben maya kokusunu da severim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler....
YanıtlaSildeğil mi ama sevmeyen varsa seven de var elifim
Silyine Harika olmus ellerine saglik canim. tarif icinde cok tsk.ler yine beklerim
YanıtlaSilsüper bir görüntü, harika...
YanıtlaSilellerine saglik canim
Harika görünüyor. Hep bu saatlerde görüyorum yaptıklarınızı ve benim için hiç iyi olmuyor. denenecekler listesine ekliyorum. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilGörüntü muhteşem ama eğer yazdığın gibi maya kokusu alnıyorsa denenecekler listesinden çıkardım.
YanıtlaSilAhh keşke herkes senin gibi dürüstçe yazsa tarifler hakkında düşündüklerini..
Ellerine sağlık cnaım..
Sevgiler.
Elif'cim ellerine sağlık harika olmuş sevgiler.
YanıtlaSilİlk mayalı kek tarifini, mayaların arkasındaki tariften okumuş ve üzümlü kek denemiştim.Harikaydı, şimdi sizinkini de deneyeceğim.Teşekkürler.
YanıtlaSilay,ay bu ne güzellik,arkadaşım,aldım,ben hastayım,kızmasın değil mi ?
YanıtlaSilElifçim maya kokusu kuru mayada olmuyor birde öyle dene yaş mayadan farkıda yok ben mutlaka deneyeceğim tabi ALLAH nasip ederse bittim görüntüye ellerine sağlık canım
YanıtlaSilgülüm ben biraz araştırdım yaş maya kullanmayı öneriyorlardı bu tarifte o yüzden yaşmaya kullandım. ama demek ki sen denemişsin anladığım kadarıyla keşke öyle yapsaydım bak pişman oldum şimdi
SilGörüntüye bayıldım bende paskalya çöreğini severim denemek lazım...eline sağlık sevgiler
YanıtlaSilgerçekten muhteşem görünüyo, haklısın mayalı kek bildiğimiz kekin havasını yakalayamıyo ama eminim bunu da seven vardır
YanıtlaSilsevgiler
merhabalar bu mayalı kek benimde en sevdiğim tatlardan bende yıllar önce denemiştim. ellerinize sağlık
YanıtlaSil