..

26 Nisan 2012 Perşembe

Mayalı Kek


                                     Son haftayı artık nasıl bir hamurişi merakıyla geçirdiysem. Salatalı günlerden sonra biraz kilo verdiysem de, tatlı tuzlu derken bu ara yine ipin ucunu kaçırmış durumdayım.


                                 Uzun zamandır merak ettiğim tariflerden biriydi mayalı kek. Mayalı keke, kek demek, asıl keke yapılan haksızlık olsada adı çıkmış dokuza inmez sekize. İçine maya girdiği için, ne yaptıysam bu maya kokusunu kapatamadım istediğim gibi. Eğer klasik kek sever bir Zat-ı Muhterem iseniz, bu keki denemeyin bence. Tadı konusunda fikir edinmek isterseniz paskalya çöreği tadında diyebilirim. Ne tatlı, ne tuzlu, ne kek.

                           
                                Ya görüntüsüne ne diyeceksiniz. Muh- te- şem. Sizce de öyle değil mi Allah için?Tarçın ve vanilin maya kokusunu kapattı biraz. İçine eklediğim kuru üzümler ve üzerine sürdüğüm bal benim ne kadar tatlı düşkünü biri olduğumu ele versede bence asıl tadı veren bu malzemeler oldu. Hele de üzerine fındıklar ellendiğinde..."Sanırım yapılabilecek mayalı keklerin en iyilerinden birisi idi"  desem yapılana haksızlık etmemiş olurum sadece :)
   
                                Bütün uyarılarıma rağmen "Yok ben de senin gibi meraklıyım, yemezsem olmaz, mutlaka deneyeceğim " diyorsanız o zaman buyurun:

Malzemeler:
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1/2 yaşmaya
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu (tepeleme)
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 paket şekerli vanilin
  • 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
  • Aldığı kadar un


İçine ve üzerine
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı fındık (ben kavrulmuş ve kavrulmamış fındığı yarı yarıya kullandım)
  • 1 çay bardağı mavi haşhaş
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • biraz şeker
  • üzerine sürmek için 1/2  çay bardağı bal




       
Çok değişik, Çok farklı, Çok güzel...



Yapılışı:
  1. Pudra şekerini, yumurta ve tereyağını çırpıcı ile iyice karıştır. Mayayı ılık süt yardımıyla erit. İki malzemeyi birbirine karıştır. Bütün malzemeleri karıştır ve kabartma tozunu ekle. Azar azar un ekle. Ta ik ele yapışmayan çok yumuşak da olmayan bir hamur elde edinceye kadar.
  2. Kuru üzüm, fındık ve biraz şekeri bir kaba al. Hamurdan bir parça kopar. İçini içli köfte yapar gibi oyup bir parça bu hazırladığımız üzümlü harcı koy. Bir kaseye tarçın, haşhaşı karıştır. Bu yuvarladığımız hamuru tarçınlı harca atıp yuvarla.
  3. Margarinle yağlanmış kelepçeli kalıbın tabanına, sıra ile doldur.  Üstüne gelince, hamuru daha küçük toplar yap. İçleri boş oluyor bu defa. En üstüne artan harcı katıp, mayalanmaya bırak. 
  4. Ben mayalama işlemini fırında yoğurt yapma ayarında yapıyorum. Hamur kelepçeli kalıbın yarısına anca gelirken dışından görünmeye başlayana kadar mayalandırıyorum. Sonra 180 derecede iyice içini alana kadar pişiriyorum.
  5. Çıkınca 1-2 dakika bekletip kalıptan tabağa alıyorum. Üzerine bal dökerek servis yapıyorum. Afiyet Olsun.
Ben bu tarifimi PaSaSofraM 'a ve Pastaeli 'ne gönderiyorum. Etkinlikleri Kolay gelsin...

27 yorum:

  1. bu nasıl güzel bi kek böyle :))
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. görüntüsü harika ben yumuşak keki severim ama paskalyayı da severim :) bence ismi değişsin bu tarifin :)

    arkadaşım ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Süper olmuş ellerıne saglık,sanırım bende denıyecegım :)

    YanıtlaSil
  4. Canım, görüntüsü çok güzel, tadı konusunda haklısın mayalı kekler alıştığımız tadda olmuyor ama görüntü beni dene diye çağırıyor.
    Ellerine sağlık, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  5. aldım tarifinizi teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Tam bir görsel şölen canım. Keke bayıldım. Bu tarifi görüp hep merak ettim ben de denemeyi düşünüyor. Enfes görünüyor. Ellerine sağlık. Mutlu haftalar. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  7. hamaratım hatunum
    bir kase lezzetin geldi:)
    ben istanbullarda gezerken sen döktürmüşsün ellerine sağlık
    bu tarifile ben 2 sene önce tanıştım harika bir lezzet....
    birde anısı var aşçılık kursunda arkadaşım tarifleri getirmiş içlerinden ben bu tarifi gözüme kestirdim
    mmmmmmmm misss kokusu bana geldi
    :)

    YanıtlaSil
  8. tam misafire ikramlık. Çok şık ve lezzetli olmuş.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Görüntü kışkırtıyor gel beni dene diyor.Ne yapsak? Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. ellerine saglik hayatim,severim ben maya kokusunu,mis gibi ne guzel,eminim oyle de lezzetlidir.sevgilerle afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar...
    Görüntü muhteşem. Ben de böyle bir kek denemek istiyordum ama endişelerim vardı.
    Sanırım denemeliyim artık :))
    Ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. tek kelimeyle harika görünüyor,ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  13. tadını bilmiyorum ama görüntüye bayıldım canım.harika görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Canım ben de senin gibi meraklıyım. Valla denemesem olmaz. Listeye ekledim, ilk fırsatta yapacağım inşallah. Bi kere görüntü tek kelimeyle süper. Olsun ben maya kokusunu da severim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değil mi ama sevmeyen varsa seven de var elifim

      Sil
  15. yine Harika olmus ellerine saglik canim. tarif icinde cok tsk.ler yine beklerim

    YanıtlaSil
  16. süper bir görüntü, harika...
    ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  17. Harika görünüyor. Hep bu saatlerde görüyorum yaptıklarınızı ve benim için hiç iyi olmuyor. denenecekler listesine ekliyorum. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Görüntü muhteşem ama eğer yazdığın gibi maya kokusu alnıyorsa denenecekler listesinden çıkardım.
    Ahh keşke herkes senin gibi dürüstçe yazsa tarifler hakkında düşündüklerini..
    Ellerine sağlık cnaım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Elif'cim ellerine sağlık harika olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. İlk mayalı kek tarifini, mayaların arkasındaki tariften okumuş ve üzümlü kek denemiştim.Harikaydı, şimdi sizinkini de deneyeceğim.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. ay,ay bu ne güzellik,arkadaşım,aldım,ben hastayım,kızmasın değil mi ?

    YanıtlaSil
  22. Elifçim maya kokusu kuru mayada olmuyor birde öyle dene yaş mayadan farkıda yok ben mutlaka deneyeceğim tabi ALLAH nasip ederse bittim görüntüye ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülüm ben biraz araştırdım yaş maya kullanmayı öneriyorlardı bu tarifte o yüzden yaşmaya kullandım. ama demek ki sen denemişsin anladığım kadarıyla keşke öyle yapsaydım bak pişman oldum şimdi

      Sil
  23. Görüntüye bayıldım bende paskalya çöreğini severim denemek lazım...eline sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  24. gerçekten muhteşem görünüyo, haklısın mayalı kek bildiğimiz kekin havasını yakalayamıyo ama eminim bunu da seven vardır
    sevgiler

    YanıtlaSil
  25. merhabalar bu mayalı kek benimde en sevdiğim tatlardan bende yıllar önce denemiştim. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

yorum var