Balık, herhalde yediğimiz en doğal yiyecekler arasında. Özellikle de deniz balıkları. Artık herşey o kadar suni bir hale geldi ki, zannedersem bizler de sunileştik. Balığın her çeşidini severim şahsen. Gel gör ki benim kızlar yemezler. Balık piştiği gün burunlarını tuta tuta dolaşırlar malesef. Bir de onlara balık yedirmenin kolayı olsaydı.
Neyse lafı fazla uzatmıyayım da sizi istavrit ile başbaşa bırakayım. Bilindiği üzre istavriti diğer balıklardan ayıran bir özellik var o da, emziren anneler ve hamilelerin istavriti pek tercih etmemesi gerektiği. Çünkü istavrit metil civa içerdiğinden, bebeğin sinir sisteminde olumsuz etkileri olabilmekte.
Bunun yanında birçok yararı olduğu da kesin, mesela, migrene, eklem ağrılarına iyi geliyor ve en bilindik olarak, omega 3 olayı var bütün balıklarda olduğu gibi. Tabii ızgarada yada fırında tercih ederseniz bu böyle. Yok eğer benim gibi tavada yapıyorsanız malesef yararının pek çoğunu kaybediyor. Bir alt bilgi olsun istedim yoksa kendi yaptığım yemeği sabote etmek değildi niyetim :)
Biz tavaya mahkum insanlar ve bloğum için, arşivlensin bu istavrit tava...
Malzemeler:
- 1/2 kg istavrit (ayıklanmış)
- 1 su bardağı un (siz isterseniz yarı yarıya mısır unu ile karıştırabilirsiniz, ben malum sebeplerden dolayı mısır ununu pek tercih etmiyorum)
- yeteri kadar tuz (ben 1/2 tatlı kaşığı kullandım)
- 1/2 çay kaşığı toz karabiber
- 3 kaşık sıvıyağ
- Balıkları yıkadıktan sonra, suyunu süzdürürüz. Tezgaha gazete kağıdını serer, üzerine un-tuz-karabiberi dökeriz karıştırırız.
- Tavaya sıvıyağ koyarız. Balıkları önce hazırladığımız unlu karışıma, sonra tavaya alır sıra sıra dizeriz.
- Fazla yüksek ateşte yakmadan balıkların bir tarafını pişiririz. Sonra bir kapak yada bir tepsi yardımıyla (balık tavası işi kolaylaştırır) alt üst ederek pişiririz. Afiyet olsun...
Hımm bende balık çok severim hani derler ye denizden babam çıksa yerim işte onlardanım :))maalesef benim çocuklarda pek sevimli yemezler, ama çaresini buldum balık köftesi yapıyorum bayıla bayıla yiyorlar, deneyin derim:))
YanıtlaSilo kızlara söyle Sezgin teyzeleri çok kızıyor onlara
YanıtlaSilhiç yenmez mi şu güzelim nar gibi kızarmış balıklar.Hemde en değerli besin gurubundan balık insan zekası için önemlidir. Sizinde elinize sağlık afiyetle yiyin
bugün bende annemleri çağırdım onlara istavrit yapıcam seninki şahane gözüküyor ben yağda yapıcam :)ama bunu denicem mutlaka.
YanıtlaSilsevgilr
niyetliyim ve canim cekmedi desem yalan olur ha :) ellerine saglik nefis olmuslar of kokusu burnuma geldi bile :)
YanıtlaSilbenim eeen sevdiğim balıktır istavrit.Kızların sevmediğine üzüldüm benimde oğlum burun kıvırır, kız da tersi bayılır.Eline sağlık nefis..
YanıtlaSilOfffff harika bir görüntü. Valla yararını bilmem ama tavada da tadı nefis oluyor. Ellerine sağlık, afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilBalik benimde cok sevdiklerim arasindadir. Hele ki taze ise. Cocuklugum hep deniz kenarinda gectiginden dolayi taze balik ile bayat baligi cok ayiririm. Ama malesef Kanada da oyle taze balik yemek bizim icin hayal oldugundan fazla yapilmiyor. Gozum kalmadi desem yalan olur!
YanıtlaSilEllerine sağlık çok güzel görünüyor bende çok sık yaparım istavrit ama yağda yapmadım hiç deneyecem onuda mutlaka
YanıtlaSilSelamünaleyküm istarvitin zararını bilmiyordum canım teşekkür ederim.
YanıtlaSilBize dokunmaz hele biri kızartsada bende hazıra konarsam :)
Nefis olmuş harika görünüyor ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilCanim eline saglik olsun.. Harika gozukuyor..
YanıtlaSilBalik severim ama kilcikli olmasin. Yerken lezzet alamiyorum kilcik temizlemekten.:))
Ayrica cocuklara etki ettigini ilk kez duydum..
Tesekkurler canim ..
Sevgiler...
ah bu kızlar,kesin tv. den etkilenmişlerdir canım,ellerine sağılık ,afiyet olsun.
YanıtlaSilkızartmanında tadı daha bir güzel oluyor
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Ahh ben bir türlü alışamadım fırında olanına,illa kızartıcam ama kızartınca lezzetine doyum olmuyor kii..
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık.
Nefiss görünüyor.