Çiğ Börek yada Çi Börek Eskişehir' e özgü sanıyordum. Biraz araştırdıktan sonra ise, Kırım Tatar böreği olduğunu öğrendim. Şırbörek, çuborek diye söylenirmiş. Bir diğer söylenti ise, böreğin adının aslında Çi börek olduğu bunun ise Kıpçak türkçesinde "lezzetli" anlamına geldiği yönünde.
Yapımı oldukça basit bu börek çeşidi, diğer yağda kızartılan hamurlar gibi, lezzetli. Denemeniz dileğiyle...
Malzemeler:
- 3 su bardağı un (gerekirse biraz daha un ilavesi yapabilirsiniz)
- 1,5 su bardağı kadar ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 kg kıyma
- 1 orta boy soğan
- 1 adet kabukları soyulmuş doğranmış domates
- 1/2 demet maydanoz
- tuz
- karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı:
- Un derince bir kaseye elenir, ortası açılır, tuz eklenerek, ılık su azar azar ilave edilerek, yoğurulur.
- Hamur dinlenmek için bir kenara, üzeri nemli bezle örtülerek alınır.
- Bu arada iç harcımız için gereken, malzemeleri bir kasede elimizle yoğururak hazırlamaya başlarız. Soğan ve maydanoz ince kıyılıp baharatlar ve tuz da kıymaya katılınca, biraz iç harcı yoğururuz.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alarak, yuvarlarız. Kahve tabağı büyüklüğünde açıp, bir tarafına, haçtan koyarız. Kapatıp, kesme aparatı ile ile keseriz. Bu işlem aynı zamanda, hamurumuzun uç kısımlarının birleşmesini ve kıymanın kızarırken dışarıya çıkmamasını da sağlayacaktır.
- Bir tavaya kızgın yağ koyup, içine böreklerimizi atarız. Arkalı önlü kızartıp, kağıt havlu üzerine çıkarırız. Sıcak tüketilir. Afiyet Olsun...
Ellerinize sağlık,
YanıtlaSilbir Eskişehirli olarak leziz göründüğünü söylemek istedim.
Görüşmek üzere...
ben de bilecikliyim
Silankara'dan bilecik'e giderken yol üstünde pek çok yerde çibörekçiler vardır
ayrıca beğenmene de sevindim canım
bayılırım hatta yatıya giderim gelsem kabul edermisin? :)
YanıtlaSilellerine sağlık afiyet olsun yarasınnn canım
ne demek hayatım
Silmisafir başımızla birlikte bizde :)
Günaydın.Adının çiğ börek olduğunu senden öğrendim.Ellerine sağlık enfes görünüyor.
YanıtlaSilsana da günaydın canım
Silbeğenmene sevindim
kıymalı yemem ama peynirlisine bayılırım canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilAy çoook severim.Eskişehirde yemiştim..nasıl canım istedi şimdi...
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilbayılırım bu tada. Yanında da miss gibi bir çayla ne kadar yediğimi bilmem. Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
Sevgiyle kal.
çiğ börek...
YanıtlaSilçıtır çıtır çok güzel oluyor...
daha önce denemiştim ve tadını çok beğenmiştim....
canım ellerine sağlık...
MERHABA,tarifleriniz de anlatımınız da çok güzel.Ben bazen yemek yapmaya bile üşenirkan siz bir de yapım aşamalarını fotoğraflıyorsunuz,çok da faydalı oluyor benim için.Migren hastası olduğunuzu yazmışsınız,araştırmayı da seven biri olarak şu videoyu seyretmenizi tavsiye ederim 'dr serdar hakan çiftçi' .Ürünleri araştırın derim.Sağlıklı günler dilerim....
YanıtlaSileline sağlık canımm nefiss çok severim
YanıtlaSilçok güzel görünüyor facedede beğendim az önce zaten :)
sevgiler
ay birde bunlar kilo aldirmiyacak varya siler süpürürdüm :))
YanıtlaSilellerine saglik cok lezzetli olmuslar
olsa bir tabak yerdim simdi.yanina bol da ayran.
YanıtlaSilAhh ne güzel olur:)))
YanıtlaSilannem ne çok yapardı. Eline sağlık canım, sevgiler
ellerine sağılık canım,yanına bir de sıcacık çay...mis gibi...
YanıtlaSilmerhabalarrrrrr
YanıtlaSilpaylastiginiz tarifler cok guzel
ellerinize saglik
Bu börek tatarların böreğidir aslı çi börektir günümüze söylene söylene çiğ börek olmuştur ,yazının başında ki bilginiz doğrudur .Eskişehirde tatar çok olduğu için belki bu börek onların gibi olmuştur.ama aslı tatarlarındır.içinin kıymasını yaparken az su katarlar ki,kıymalı iç hamura daha iyi yayılsın diye.Bol yağda kızartırlar.Ben tatarlarla komşu olduğum zaman bu börekten çok yedim tadıda harikadır elinize sağlık
YanıtlaSilgelsin gelsin lütfen 2lokma'ya gelsin :) çok güzel.
YanıtlaSilgelsin, gelsin, 2lokma'ya gelsin, çok güzel :)
YanıtlaSil