Mutlu Pazarlar Sevgili Dostlar. Kış sebzeleri, kış meyveleri kullanmanın zamanı geldi. Hava durumuna göre, kış kapıda. Bana kışı hatırlatan meyvelerin başında gelir ayva. Tatlısını yapmak o kadar kolay ki. Hem de kısa zamanda hazır oluyor.
Ayva tatlısını yada reçelini, neden kırmızı yapmak isterler bir türlü anlayamam doğrusu. Çekirdeklerinin, tatlının rengini biraz olsun koyulaştırma özelliği olsa da, kıpkırmızı ayva tatlısı bence ayvanın kendi doğal rengine aykırı bir durum. Ben böyle sarı hallerini daha çok seviyorum şahsen.
Tabiri caizse, ayva tatlısı, tam da lokum kıvamında oluyor. Yumuşak, ve son derece leziz. Hele de pişmiş ayvanın, kendine has aroması gerçekten güzel...
Malzemeler:
- 4 adet ayva (sekiz porsiyon için)
- 5 çay bardağı şeker (siz bir bardak eksik de tercih edebilirsiniz)
- 2 çay bardağı su
- isteğe göre karanfil, kabuk tarçın gibi şeyler de kullanabilirsiniz (ben kullanmadım)
- üzeri için kaymak (mutlaka öneririm)
Not: Çay bardağı ölçüm, küçük boy cam çay bardağıdır.
- Ayvaları soy, yarım limonu her yerlerine sürerek kararmalarını önle.
- Ayvaların, ortalarını genişlet, (ben sadece ortalarını çıkarmayı tercih ettim) tabanından biraz kes tencereye düzgün otursun. Ortaları üstte kalacak şekilde ayvaları geniş tabanlı bir tencereye yerleştir.
- Üzerini örterekten toz şekeri dök. Ayva çekirdeklerini de atmayıp üzerine serpiştir.
- 15 dakika kadar beklet ve ocağa al. Yüksek ateşte şekerler biraz erimeye başlayınca, üzerine suyu ekle, kısık ateşte yavaş yavaş pişsinler. Küçük bir çatal ile pişip pişmediğine karar ver.
- Ocaktan indirince, biraz soğusun, üzerine kaymak koyarak servis yap. Afiyet Olsun...
Ellerinize sağlık.Afiyetler olsun.
YanıtlaSilelinize sağlık çok güzel görünüyor
YanıtlaSilnefis görünüyor ellerine sağlık:)
YanıtlaSilsevgilerle
işte doğal bir ayva tatlısı bende hiç anlamam niye gıda boyasıyla kırmızı yaparlar bu ayva tatlısını işte doğal rengi Allahın yarattığı renk eline sağlık canım kaymakta olmazsa olmazı nefis
YanıtlaSilnasıl güzel bir görüntü canım.ellerne sağlık.afiyet bal olsun.sevgiler.
YanıtlaSilhaklısın canım illede kırmızı olması gerekmiyor ama o da çok hoş oluyor
YanıtlaSilama senin ayva tatlında harika olmuş elimi uzatsam alıcam resim süper ellerine sağlık sevgiler:)
Ben de severim ama maalesef evdekiler sevmediğinden pek yapmıyorum, olsa ne güzel olurdu. ellerine sağlık
YanıtlaSilBayılırım ellerine sağlık canım sevgiler...
YanıtlaSilbende doğal rengiyle yapıyorum elifciğim , hem hafif hem leziz güzel bir tat ellerine sağlık...
YanıtlaSilellerine sağlık canım birde fırın poşetinde dene süper oluyor
YanıtlaSilsevgiler
Ayva tatlısını çok severim rahat on tane yerim:)::)
YanıtlaSilellerinize sağlık.
Elifcim ellerine sağlık çok güzel görünüyor, afiyet olsun canım..
YanıtlaSilEllerine sağlık çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık.Bende yaptım .Kırmızı gıda boyasıyla.görünümü açısından çok hoş geliyor bana.
YanıtlaSilsevgiler
Hiç denemedim ayva tatlısını, senin tarif pratiğe benziyor Elifçim.. Deneyebilirim sanırım artık:) Ellerine sağlık..
YanıtlaSilsverim kokulu kokulu ellerin dert görmesin canım
YanıtlaSilben vişne suyu ve tabii çekirdeğiyle kaynatıyorum renk versin diye ama
kendi sarı rengiylede çok hoş görünüyor
ayva sezonunu açtın demek,ellerine sağılık.
YanıtlaSilnede güzel olur buuu gelsin kilolarr :)
YanıtlaSil