..

9 Şubat 2012 Perşembe

Ispanaklı Peynirli Börek

TARİF NO: 32
Arkadaşıma,Çay Kahve Bahane Etkinliğimize gönderdiği tarif için çok teşekkür ediyorum ve sevgilerimi sunuyorum. Onun birbirinden güzel tariflerini görmek isterseniz Yemek Sevdam'ı tıklayabilirsiniz.





ISPANAKLI PEYNİRLİ BÖREK

Malzemeler
- 4 adet yufka

İç Harcı İçin
- Yarım kg ıspanak
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 150 gr sert ezine peyniri (lor peyniri de olur)
- Tuz, karabiber,pulbiber

Sosu İçin
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 adet yumurta

Üzerine
- Çörekotu, susam vb. 

Hazırlanışı

Öncelikle ıspanağımızı yıkayıp kalın kalın doğruyoruz. Sonra bir tavaya sıvıyağı koyup yemeklik doğranmış kuru soğanımızı kavuruyoruz. Kavrulan soğanların üzerine ıspanaklarımızı ekleyip, suyu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Ispanaklar suyunu çekince, tuz ve baharatlarımızı atıp ocaktan alıyoruz. Harcımız biraz ılıyınca ezilmiş peynirimizi ekleyip karıştırıyoruz. Sosu için  süt, yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı mikserle 1-2 dakika çırpıyoruz. 

Fırın tepsisinin altını yağlayıp yufkanın birini kenarlarından sarkacak şekilde seriyoruz. Yumurta fırçası ile yufkanın her tarafına sosumuzdan sürüyoruz. Sarkan yufkaları keserek, yufkanın üzerine seriyoruz. İlk ve son kat yufka hariç tüm yufkaları sererken mutlaka yufkaları büzüştürerek serin. Her kat yufkadan sonra sosumuzdan sürüyoruz. İki yufkayı bu şekilde serdikten sonra ıspanaklı iç harcımızı her tarafa eşit şekilde yayıyoruz. Kalan 2 yufkayı da aynı şekilde aralarını soslayarak harcın üzerine serdikten sonra en üste büzüştürmeden düz bir yufka serip kalan sosu tamamını üzerine döküyoruz. Pişirmeden önce bıçakla böreği dilimliyoruz. Üzerine çörekotu ve susam serpip 180 derece fırında üzeri kızaran kadar pişirip, dilimlediğimiz yerlerden tekrar keserek servis edebiliriz.

Ben ıspanaklı böreğin, ıspanağı kavrularak hazırlanmış olanını daha çok seviyorum. Diğerleri bana çiğ geliyor. Ayrıca peynir ilavesi de ayrı bir lezzet katıyor. Evde kalan kurumuş her türlü peyniri içine ilave edebilirsiniz. Hem değerlenmiş olur böylece. Afiyetle kalın. Sevgiler...