..

23 Mayıs 2011 Pazartesi

Biber Dolma


Biber dolması her sofraya yakışan bir lezzet. İftar sofralarından tutun, mütevazi bir akşam yemeği hatta misafir masası hepsine de çok yakışıyor. Fakat bizim evde bu dolma en sade şekliyle yeniliyor. Niye mi
bizim kızlara et yedirmek çok zor. Hatta yemeklerin içinde bile kıyma görmek istemiyorlar. Ben de bu yüzden yemeklerimin içine eti fazla kullanmamayı tercih ediyorum. Bu yaptığım dolmanın içinde de yok. Tabi sizin böyle bir sonunuz yoksa kıyma koymalısınız hatta benim annem bu dolmanın içine küp küp doğranmış tavuk kavurup koyuyor ki ben çok severim onun dolmasını.Öyle de güzel oluyor. Aslında içine dereotu, maydanoz da konulunca güzel oluyor. Dün akşam yaptığım patatesli böreğe maydanoz koyunca büyük kızım kıyametleri koparınca ben ona da cesaret edemedim. Bilinen en sade şekliyle olmasına rağmen tadı çok güzel olmuştu. Hatta pirinçler tane tane ve tam da olması gerektiği gibi pişmişti. Şimdi gelelim malzemelere;

Dolmalık biber (ben küçüklerini seviyorum bu yüzden de manavdan küçük ve şekilleri düzgün olanlarını seçmeye gayret ediyorum.) , 2 domates, 1, 2 bardak pirinç (yapacağınız yemeğe göre), 2 orta boy soğan, birkaç dal taze nane yaprağı, karabiber, bir kaşık salça, 3 çay kaşığı sebze çeşnisi.

Yapılışı:
  1. Pirinçleri yıkayıp ılık suda diğer malzemeleri hazırlayana kadar bekletiyorum.
  2. Biberleri tohumlarından ayıklayıp yıkıyorum ve tabanlarından bir çatal batırıyorum. Sonra da parmağıma aldığım tuz ile biberlerin içini hafif tuzluyorum.
  3. Soğanları ince ince doğrayıp tavaya atıyorum biraz sıvıyağ ve tuz ekliyorum pembeleşinceye kadar kavuruyorum ve pirinçleri süzüp atıyorum, üzerine bir kaşık salça ekleyip iki yemek kaşığı su ekliyorum. Su 1,2 dakikakaya kadar çekiyor altını kapatıyorum.
  4. Pirinçlere yıkayıp doğradığım taze naneleri, karabiberi, sebze çeşnisini ekliyorum iyice karıştırıyorum.
  5. Biberlerin içini hazırladığım harçla dolduruyorum. Üzerlerine domates kesip kapatıyorum. Bir kaşık salçanın içine bir tutam tuz katıyorum tencereye ekliyorum.Suyu biberlerin üstünü geçmemesine dikkat edilmeli. En son üzerine sıvıyağ gezdiriyorum ve önce normal ateşte suyu kaynayana kadar sonra kısık ateşte pişirmeye başlıyorum.Ara sıra kontrol edilerek pişiyor. Gerekirse su eklenebilir.
                                                       Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum var