Hayırlı Ramazanlar Sevgili Dostlar
Ramazanın ikinci gününe geldik ama ben bir türlü yayın yapamadım. Neyse, ramazanda mümkün oldukça, iftara yada sahura yakışacak şeyler yayınlamak niyetiyle, bugün Kayseri mantısı paylaşmayı uygun gördüm. Eminin sevmeyeni de yoktur.
İki su bardağı undan yetmeyecekmiş gibi gelse de 5 kişiye yetecek kadar mantı çıktı. Sağ olsun Komşum Fatma gelmeseydi bu kadarcık mantıyı bile yapamayacaktım. Oğlumun huzursuzlukları yine hat safhada çünkü. Mantının yapımını hepiniz biliyorsunuz fakat ben yine de tarif bulunsun diye vermek istiyorum.
Ramazan ayından mümkün mertebe istifade edip, hayırlısıyla bayrama eriştirsin Rabbim hepimizi. Amin.
- 2 su bardağı un
- 1 yumurta
- 1 küçük soğan
- 1/2 su bardağı ılık su
- 150 gram kadar kıyma
- karabiber, tuz
- 1 dolu kaşık salça
- 1 kaşık tereyağ
- 2 kaşık sıvıyağ
- pul biber
- yoğurt
Yapılışı;
- Bir kabın içine, un, tuz, yumurta,tuz katıp karıştırıyoruz. 1/2 su bardağı kadar ılık su ile çok da yumuşak olmayan bir hamur yoğuruyoruz. Hamurun üzerini örtüp, kenara alıyoruz, kıymayı hazırlayana kadar kenarda bekliyor.
- Kıymanın üzerine soğanı incecik rendeliyoruz. Üzerine tuz, karabiber isteğe göre pul biber ekleyip, birazcık yoğuruyoruz.
- Hamuru iki bezeye ayırıyoruz. Çok da incecik olmayacak şekilde açıp, küçük karelere kesiyoruz. Hazırladığımız kıymadan üzerine küçücük kıymalar koyup resimdeki gibi dört ucundan tutup parmağımızla bastırarak kapatıyoruz. Hafifçe un dökülmüş tepsiye yada bir temiz bez üzerine yaptığımız hamurları koyuyoruz.
- Ben yaptığım mantılar için 7 su bardağına yakın suyu kaynattım, içine yarım tatlı kaşığı kadar tuz kattım. (suyu tencerenin yarısı şeklinde düşünebilirsiniz)
- Su kaynayınca mantıları içine salıyoruz, arada karıştırıp, mantıların yumuşamasını bekliyoruz. Bu arada ocağa yakın olmakta fayda var çünkü taşabiliyor.
- Üzeri için isteğe göre sarımsaklı yada sarımsaksız yoğurt hazırlıyoruz. Salçalı sos içinse, bir küçük tavaya biraz sıvıyağ, bir kaşık da tereyağ katıp, eritiyoruz. Üzerine, 1 dolu kaşık domates salçası koyup yağda kavuruyoruz. Mantının suyundan birkaç kaşık alıp, salçaya ekliyoruz ve koyu sos haline gelinceye kadar karıştırıyoruz.
- Mantılar pişince, tencerenin üzerine soğuk su döküyoruz ve fazlasını süzüyoruz. Tabaklara alıp, üzerine yoğurt ve üzerine salçalı sos döküp afiyetle tüketiyoruz.
Ellerine saglik canimm manti sevilmezmi yenmezmii harika gorunuyor.
YanıtlaSilhayirli ramazanlar, hayirli iftarlar..
Hafta sonu eşimin ablası yaptı. Deniz karne hediyesi olarak talep etti halasından...Ben hiç denemedim açıkcası. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilbu ramazan bloggerlarda bir yavaşlık söz konusu sadece siz değil bende ancak bugün yayın yapabildim:(
YanıtlaSilancak sizin mantılar gecikmeyi telafi etmiş ellerinize sağlık.
Ellerine sağlık.Muhteşem görünüyor. Bayılırım mantıya. Üzerine de bol bol sumak, kırmızı biber, nane yeme de yanın da yat.
YanıtlaSilSevgiyle kal.