Hayırlı cumalar sevgili dostlar,
Hem ramazan, hem cuma böyle günlerimizi iyi değerlendirmemiz dileğiyle...
Ekşili köfteyi ilk kez denedim, ama uzun zamandır denemek istediğim lezzetlerdendi. Ramazandan çok önceleri yapıldı, pasta işlerine ağırlık verdim ramazandan önce ki yemekler ramazana fikir olsun istedim.
Tarifini sevgili Sibel'den aldım. Bu şekilde çok lezzetli oldu, size de tavsiye ederim.
Malzemeler;
- 250 gram kıyma (iki kere çekilmiş kullandım)
- 1 orta boy kuru soğan
- 1,5 yemek kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı irmik
- tuz, karabiber
- 1 yumurta beyazı
Terbiyesi için;
- Pirinçlerin üzerini geçecek kadar su koyup diri kalacak şekilde haşlıyoruz.
- Köfteleri hazırlamakla işe başlıyalım. Kıymayı bir kaba alıp, içine kuru soğanı rendeliyoruz, pirinç, irmik, karabiber,tuz ve yumurta beyazını ekliyoruz. Köfte yoğuruyoruz, ve minik köfteler yapıyoruz.
- Hafifçe unladığımız tepsiye yaptığımız köfteleri atıyoruz.
- Bir tencereye 6-7 bardak kadar su koyup kaynatıyoruz. Köftelerin fazla ununu süzgeçten geçirip, kaynayan tencereye atıyoruz. Köfteler yumuşayınca, bir kaseye yumurta sarısı, un, yoğurt ve limon suyu koyup, iyice çırpıyoruz.
- Kaynayan köfteli sudan bir kepçe alıp çırpıyoruz bu terbiyeyi. Sonra terbiyeyi yavaş yavaş tencereye ekliyoruz, bir taraftan da karıştırıyoruz. Bir iki taşım kaynayınca olmuş demektir.
- Üzerine bir kaşık tereyağ ve iki kaşık sıvıyağ eritip, kırmızı toz biber ilave ederek servis kaselerine ekliyoruz. Afiyet olsun...
ellerine sağlık....
YanıtlaSil