Pazartesi sabahında sizlerle mis gibi katmerlerle merhaba diyorum. Katmeri ilk kez yaptım. Kayınvalidemden aldığım tarife göre içine süt ve sıvıyağ katılmıyordu fakat ben dayanamadım çok az sıvıyağ ve az biraz süt ekledim. Daha dirençli daha inatçı bir hamur oldu fakat bir o kadar da lezzetli idi.
Katmerleri aslında haşhaşlı yapmayı da seviyorum. Evde haşhaşım bittiği için, dışarı çıkmak da zor geldi bu ağır ve hantal halimle, tereyağlı yaptım. Tereyağlı tadıyla takdire şayandı o kadar diyorum.
Katmer yapmayı gözünüzde büyütüyorsanız, aslında tek iş hamurun mayalanması, ondan öte bir zorluğu yok. E ben bile yaptıysam, daha ne olsun. Bizim evin zor beğenen ahalisi ve bir küçük misafirimiz vardı hepsi de çok severek tükettiler. Sıra sizde. Buyurun tarife...
Katmer için Malzemeler:
- 5 su bardağı un
- 1/2 paket yaşmaya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1/2 yemek kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay bardağı süt (büyük)
- 1 çay bardağı su (büyük)
- İçine Sürmek için: 100 gram tereyağ ve 1 küçük çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
- Sütün içine yaşmayayı ve şekeri katıp eritiyoruz.
- Un ekleyip, tuz,sıvıyağ,su katıp yoğuruyoruz.
- İki katı büyüklüğünde kabarıncaya kadar mayalandırıyoruz.
- 1 küçük çay bardağı ve 100 gram tereyağını birlikte tavada eritiyoruz. Soğutuyoruz.
- Hamuru 7 bezeye ayırıyoruz. Resim 4 'deki gibi açıyoruz ve 2 kaşık katar tereyağlı karışımdan katıyoruz.Kenarından başlayarak rulo halinde kapatıyoruz.
- Yuvarlatıp şekil 6'daki şekli veriyoruz. Temiz bir bezin üzerinde oda sıcaklığında 2 saat mayalandırıyoruz. (Bu esnada aceleniz varsa fırınınızın mayalandırma kısmını kullanabilirsiniz.)
- Her bir parçayı, yuvarlatarak açıyoruz.
- Hafifçe tereyağlı karışımdan dökülmüş teflon tavada arkalı önlü pişiriyoruz. Gerektikçe yağ eklemeyi unutmayın.Afiyet olsun...
Bugün yine bir hediye çekilişi paylaşmak istiyorum. Şimdiye kadar hiç böyle çekilişlerde hediye kazanamamış hatta amorti bile tutturamamış biri olarak inatla şansımın üzerine gitmeye karar verdim. Buna istinaden yine son anda gördüğüm İncir Çekirdeği 'nin hediye katılıyorum. Pembe sever biriyseniz bu şal ve bilekliği kullanmak isteyebilirsiniz. Çanta konusunda şüphelerim olsa da bende iki kız evlat var ne olcak sanki :)
http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım nefıs olmuş..tel tel olmuş..sevgılerımı bırakıyorum
YanıtlaSilellerine sağlık tatlım.. katmerler sahane :) öpüyorum..
YanıtlaSilYapmayı hiç denemediğim bir lezzet . Tarif için teşekkürler:)
YanıtlaSilEline sağlık canım off kokusu baralara kadar geldi. Annem mayasız yapar saç üzerinde kızartırdı. Ahhhhhh şimdi yapan yok bizde:(((
YanıtlaSilAfiyetler olsun, sevgiler
Canım mükemmel anlatmışsın bu resimler insanı çok bilgilendiriyor eline sağlık canım
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilEllerine emeğine sağlık canım arkadaşım. Nefis görünüyor. Mis gibi kokusu buralara kadar geldi. Afiyetler olsun...:)
Sevgilerimi bıraktımmmm…..:)))))
Muhteşem görünüyor en lezzetli ve kesinlikle en güzel tariflerden biri.
YanıtlaSilEllerinize sağlık sunum çok hoş afiyetler olsun..
YanıtlaSilEllerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.Güzel günler diliyorum
YanıtlaSilHımmm alıp yiyesim geldi canımm ellerine sağık pamuk gidi çiğnemeden yut beni diyor.... afiyet şeker olsun...
YanıtlaSilMerhaba canlarım :) 27 Eylül 11 Ekim 2013 Tarihleri arasında Şımartan Tatlar etkinliği yapmaya karar verdim.
YanıtlaSilBeni şımartan un helvası ve çikolatalı tatlardır.
Peki ya sizi hangi nefis yiyecek tat şımartır?
Sizleri Şımartan Tatları benimle paylaşmanızı bekliyorum.
Paylaştığınız tarifin linkini bana yorum olarak yazmanız yeterli...
Sevgilerimle
Banu Altun
ımmm nefis
YanıtlaSilellerine sağlık çok iştah açıcı duruyor orada
Sağlığınıza kavuşup tariflerinizle döndüğünüze çok sevindim. Rabbim tüm hastalara şifa versin. Yapım aşamalarının fotoğrafları da çok iyi oluyor benim için. Sağlıcakla ve sevgiyle kalın...
YanıtlaSilOff offff bu ansıl can çektiren bir görüntü böyle..
YanıtlaSilİnanılmaz canım çekti :)
Ellerine sağlık canım