..

27 Aralık 2012 Perşembe

Şeritli Burma Poğaça




                  Şeritli poğaçaları geçen gün, Bengisu'nun Yerli Malı Günü için hazırlamıştım. Öğretmenimizin bizim için seçtiği şey, poğaça idi. Bazı çocuklar peynir yemiyor, bazıları, zeytin vs olduğu için poğaçanın içinin sade olmasına karar verdim. Şerit poğaçalar böylece tercih edildi. Sınıfta hem küçüklerin, kolay yemesi, hem de artan kalmasın düşüncesiyle, küçük boyutlarda yapmayı tercih ettim. Öyle ki küçük bir ceviz kadar hamur yeterli oldu bu poğaçalar için. Siz bezenizi büyük tutarak daha pufidik yapabilirsiniz pekala. Ne yalan söyliyeyim, ben orta ısıdı uzun süreli pişirip, biraz kıtır olmasını istedim. Siz eğer yumuşak olsunlar istiyorsanız, yüksek ayarda pişirmeli, pişmesine yakın, orta ısıya almalısınız. Böylece daha yumuşak poğaçalar elde edebilirsiniz. Bu da küçük bir not olsun :)
                Tarif Cahide Jibek'ten. Hem şekli, hem lezzeti yönünden denemeye değer tariflerden bir tanesi bence. Mutlu haftasonları, hayırlı cumalar dilerim...


Malzemeler:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta (birinin sarısını üzerine ayır)
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6,5 su bardağı un
  • 1/2 paket yaşmaya yada 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1/2 paket tereyağ (125 gram)
Yapılışı:
  1. Mayayı, ılık süt ve şeker ile ezip, sıvıyağ, yumurtalar,ile birlikte karıştırıyoruz.
  2. Tuzu una ilave edip, birlikte azar azar ekleyerek yoğuruyoruz.
  3. Hazırladığımız hamuru mayalanması için üzerini örtüp, ılık bir yere alıyoruz.
  4. Hamurdan, ceviz büyüklüğünde bezeler alıyoruz. Resimdeki gibi uzunlamasına açıyoruz. Şeritler halinde kesip, üzerine oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağından sürüyoruz. Şekildeki gibi rulo yapıyoruz. (Hamurun son kısmını altına yerleştirin, üzerinden de biraz bastırın. )Yuvarlak şeklini verip, tepsiye diziyoruz.
  5. Hamurlar biraz kabarana kadar, tepside de mayalandırıyoruz. Üzerine, kenara ayırdığımız yumurta sarısını sürüp, 200 dereceli fırında pişiriyoruz. İsteğe göre susam, çörekotu da kullanılabilir. Afiyet Olsun...
Not: Ben orta ısıda pişirdim, biraz kıtır olmasını istedim. Yüksek ısıda daha yumuşak olacaktır.




20 yorum:

  1. Günaydın Elif hanım. Ellerinize sağlık. Okul için uğraştırıcı bir poğaça seçmişsiniz. Cahide hanımın bu güzel tarifini bende geçen yıl yapmıştım .Zaman alıcı bir poğaça zira. Ama benimkilerde kıtır oldular. Bu poğaçanın özelliği bu. Harika görünüyor her zamanki gibi. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Miniklere afiyet olsun eminin bayılarak yemişlerdir, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Elcağızlarına sağlık, ben de yabancı bir sitede görmüş not etmiştim. Afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
  4. Ay evet kimisi peynir sevmez,kimisi zeytin..:((
    Bende okula yaparken ne yapacağımı şaşırıyorum,bş yapmakla en iyisini yapmışsın..
    Ellerine sağlık canım..
    Çok güzel görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  5. poğaçaların şekli çok güzel olmuş...
    canım ellerine sağlık...
    hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  6. Pek güzel pek. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  7. çok da güzel olmuş, ellerine sağlık Elifcim..

    YanıtlaSil
  8. Canım ellerine sağlık poğaçalar nefis olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. ELLERİNİZE SAĞLIK YİNE ÇOK GÜZEL ŞEYLER MUTFAKTAN ÇIKARMIŞSINIZ.

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık. Uğraştırıcı ama çok güzel olmuş. Sade yapmayı da iyi düşünmüşsün. yemeyen kalmamıştır.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. eline sağlık canım harika görünüyor
    sade yapmak en güzeli olmuş çocuklar inanılmaz seçici oluyor
    bendede tahinlisi var yayına verilmeyi bekliyorlar
    şekillerini çok seviyorum
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  12. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Şeklide çok değişik yapılmış. Tek tek fotoğraflaman için teşekkürler.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  13. ellerine sağlık bende poaçaları çok severim bu şeklide bi ara denemek istiyorum

    YanıtlaSil
  14. görüntü muhteşem ve...şirin,tam çocuklara göre,ellerine sağılık canım,iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  15. HÜZÜNLÜ KIVILCIM TİTRİYOR KALPLERDE
    2012 YILIN GÖTÜRDÜKLERİ İLE
    GÜLÜMSEMEMİZ ASLA DÜŞMESİN YÜZÜMÜZDEN
    SADECE MUTLULUK 2013 GETİRSİN HEPİMİZE
    ARKADAŞLAR......................................................

    YanıtlaSil
  16. Görüntü herşeyi anlatıyor zaten. Enfes bir poğaça. Ellerine sağlık, afiyet bal şeker olsun. Bu arada, o güzel yorum ve güzel sözlerin için çok teşekkür ederim gerçektende. Dediğim gibi, bakan yürek güzel olunca her şey güzel görünür insana. Güzel yüreğine sağlık. Mutlu,sağlıklı bir yıl dilerim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. canimcim nasilsin uzun zamandir kimsenin bloguna
    ugramiyorum, yeni yilin kutlu olsun ( kutluyorsan
    :)) insallah iyisindir ? tarifin çok guzel ozlemistim sizleri
    eline saglik ve afiyet olsun , tabiki bende sizleri
    seve seve seni bloguma
    bekliyorum
    bisous bisous
    www.fraise-framboise.blogspot.com

    YanıtlaSil
  18. merhaba canım,
    ahudemde yarışıyorum...
    blogumdaki beni oyla butonuyla beni oylarsan sevinirim...
    şimdiden çok teşekkürler...

    mutlu seneler...

    YanıtlaSil
  19. Canım çok güzel olmuş... Bu gerçekten beceri gerektiren bir tarif..
    Mıutlaka deneyeceğim.. Teşekkürler..

    YanıtlaSil

yorum var