..

10 Kasım 2012 Cumartesi

Tepsi Böreği (Patatesli)

           
               Bu böreği babaannem yapardı, bizim evde. Kuzinede, meşe odunuyla pişirir, tadı yemelere doyulmazdı. Sıcak tepsiden, böreklerden çalarak, elimiz yana yana yerdik.Yanında da annemin yazdan yaptığı, konsantre, vişne suları ile birlikte. Bizim oralardaki adı "Dolama Börek" dir. Nitekim, ortasını yaptıktan sonra dolanarak çemberi büyütüyoruz ya ismi oradan gelse gerek.
             Bizim evde, sıcak tepsiden börek çalan olmadı tabi ama, sofrada yemeyi bekleyen hane halkından sakınarak, zar zor çekebildim fotoğrafını. Puf puf böreğin tadını bilmeyen yoktur sanırım. Benim gibi bütün özleyenlere gelsin o zaman...
   Arkadaşım Gelibolu 17/Mideden Kalbe porselen demlik çay saati etkinliği ev sahibesi. Bu börek onun için de gelsin. Kolay gelsin canım. Bol katılımlar...         
Hamuru için:
  • 1/2 yaşmaya
  • 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz (silme)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 8 su bardağı un
  • aldığı kadar ılık su (3-3,5 su bardağı civarında)
İç Harcı:
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 5-6 adet orta boy patates (haşlanmış)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • reyhan,karabiber,kimyon
İçine sürmek için 1 su bardağı sıvıyağ

Üzeri İçin:
  • 1 yumurta
  • çörekotu,susam


Yapılışı:
  1. Bir kasenin ortasına, unu katıyoruz. Ortasını açıp, mayayı ve şekeri katıp, biraz ılık su ile iyice özeliyoruz. Sonra yine azar azar su ilavesi ile tuzu da ekleyip, hamuru yoğuruyoruz. Bu şekilde, 40 dakika mayalanmaya alıyoruz.
  2. Soğanları küp küp doğrayıp, çok az sıvıyağda rengi şeffaflaşana kadar kavuruyoruz. Bir taraftan da patatesleri rendeleyip, soğanlara ekliyoruz. Üzerine tuz ve baharatları ekleyip, şöyle karıştırıp kapatıyoruz.
  3. Mayalanan hamuru  15  bezeye ayırıyoruz. Her bir bezeyi, biraz un yardımıyla açıyoruz. Açtığımız hamurun üzerine fırça yardımıyla, sıvıyağ sürüyoruz. Patatesli harçtan da arasına serpiştirerek, rulo yapıyoruz. (Bir bezeyi açabildiğimiz kadar büyük açıyoruz, fakat hazır yufka boyutuna erişmiyor. Eğer siz daha büyük açabilirseniz, patateslerini koyduktan sonra ortadan keserek de ayrı ayrı rulo haline getirebilirsiniz.)
  4. Tepsiyi hafifçe yağlıyoruz. İlk açtığımız, yufkayı, yuvarlak halinde en ortasına dolayarak, koyuyoruz. Sonraki yufkalar, bu ilk yapılan ortasının bittiği yerden başlamak kaydıyla, yufkanın boyuna kadar çemberler çizerek, devam ediyor. Bu işlem bittiğinde tepsi de dolmuş oluyor.
  5. Elimizle hamurların üzerine bastırıyoruz, her yerinin eşit olmasını sağlamak için. Sonra, üstüne bir yumurtayı çırpıp, sürüyoruz. İsteğe göre çörekotu ve susam serpip, önce 200 derecede, sonra 160 derecede içini alana kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...


17 yorum:

  1. oy ben ne diyem arkadaşım ellerine sağlık
    nefis gözüküyor
    ah eski kuzineler nerde nerde onlarda pişen yemeklerin tadı
    hayırlı günler

    YanıtlayınSil
  2. ellerine sağlık canımm enfesss görünüyor..

    YanıtlayınSil
  3. Börek çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık. Hamurdan kaç beze çıkıyor acaba . Bir de tek yufka ile kalın bir börek olmuyormu. SOn bir soru hazır yufka kadarmı açtınız daha mı küçük. Kolay gelsin İZMİR den Nuray

    YanıtlayınSil
  4. yorumunuz için teşekkürler, iyiki uyardınız, akşam hazırladığım postun beze sayısını ? işareti koymuşum farketmeden yayınlamışım sabah. Sayenizde düzeltme imkanı buldum. 15 bezeye ayırıyoruz. Yufkaları ben her bir bezeden tek bir rulo yaptım fakat eğer siz daha büyük açabilirseniz ortadan kesip iki rulo gibi sarıp koyabilirsiniz. yine beklerim nuray

    YanıtlayınSil
  5. Elifciğim elelrine sağlık. Muhteşem ve yiyenlere afiyetler olsun.

    YanıtlayınSil
  6. en sevdiğim börektir benim, bizim çarşaf böreğine benziyor, ama biraz farklı...

    YanıtlayınSil
  7. ellerine sağlık arkadaşım görüntü harika zaten eminim tadıda öyledir

    YanıtlayınSil
  8. Yok böyle bir güzellik nasıl nar gibi kızarmış, ev halkı pek sabırlıymış fotoğrafı çekene kadar beklemeleri takdire şayan bir davranış bence.

    YanıtlayınSil
  9. Patatesli olması benim için ayrı bir güzellik ellerine sağlık Elifcim.. Harika...

    YanıtlayınSil
  10. nefis olmuş canım.olsada yesem.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlayınSil
  11. böyle el böreklerine bayılıyorum
    ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
  12. Bayildimmmmmmm

    Delissimoo olmusss harika


    Gorunuyor)


    Ellerinize saglik afiyet bal seker

    Olsunn

    Çok seker bir blogunuz var çok

    Birde fotolarin kalitesi çok guzel

    Yemekler çok leziz gorunuyor

    Bende size seve seve bloguma

    Beklerim

    Bisous bisous




    www.fraise-framboise.blogspot.com

    YanıtlayınSil
  13. Arkadasim bu nasil birseydir böyle,yapan var yapamayan var....
    Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun
    Ben de beklerim,sevgiyle ve dostca kalin

    YanıtlayınSil
  14. Günaydın canımmm ellerine sağlık böreğin pek güzel görünüyor...Burda http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2012/11/tepsi-boregi-patatesli.html yayında gene beklerim...

    YanıtlayınSil
  15. Elde açılmış böreğin yerini hiç bir börek tutmuyor. Görüntü zaten ne kadar güzel olduğunun kanıtı. Bence hazır yufkalara hayır diyerek elde açmalı börekleri. Ellerinize sağlık.

    YanıtlayınSil
  16. Böreginizin görüntüsü muhtesem..Tadida kesin öyledir.Güzel bir hafta sonu gecirmeniz dilegiyle..
    Sevgiler
    Cali

    YanıtlayınSil
  17. Elde açılmış böreğin yerini hiç bir börek tutmuyor.

    YanıtlayınSil

yorum var