..

2 Ekim 2012 Salı

Kabak Sıyırma + Kabak Yemeği



         Farkettim de zeytinyağlı tariflerim epey az. Bizim evde zeytinyağlılar bir türlü yeterli ilgiyi görmedi, görmüyor. Kabak sıyırma bilindiği üzre, bir Girit yemeği. pratik bir yemek, limonlu ve zeytinyağlı olması onu daha bir güzel yapıyor. Kabağı değişik şekillerde denemek istediğinizde başvurabileceğiniz bir yemek.

Malzemeler:
  • 7 adet küçük kabak
  • 2 kaşık pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz
  • zeytinyağı
  • Üzeri için deretotu

Yapılışı:
  1. Kabaklar yıkanıp temizlenir. Kabaklar soyma aparatı ile baştan aşağı soyulur, ta ki çekirdek bölümüne gelene kadar. Çekirdekli kısımları bu yemeğe konmaz, ayrılır.
  2. Kabakları soyma işlemi bitince üzerine bir tutam tuz serpip, bir kenarda beklemeye alırız.
  3. Soğan ve sarımsakları ince ince doğrar, bir tencerede biraz zeytinyağı ile kavurmaya başlarız. Soğanlar ölünce üzerine kabakları ilave ederiz. Hemen üzerine yıkanmış pirinci, limon suyunu, şekeri ve bir tutam tuz daha ekler tencerenin kapağını kapatırız.
  4. Kısık ateşte kabakların kendi suyunu salarak pişmesini sağlarız. (Bu aşamada gerekirse biraz ılık su ekleyebilirsiniz)
  5. Yemeğimiz pişince üzerine ince kıyılmış dereotu ile servis yaparız. Afiyet Olsun...


Kabak sıyırma yaptığım kabak içlerine kıyamadım. Bizim evde sevilerek yenilen basit bir kabak yemeği daha yapıverdim. Sıyırmayı o akşam yedik, bu yemek ise ertesi güne hazırlık oldu. Belki fikir verir diye sizlerle paylaşılmaya değer bulundu.


Malzemeler:
  1. Kabak sıyırmadan artan kabak içleri ve 2 küçük kabak daha. (Siz istediğiniz kadar kabak kullanabilirsiniz)
  2. 2 orta boy patates
  3. 1 orta boy soğan
  4. 1/2 kaşık salça
  5. 1 adet domatesin rendesi (püresi)
  6. 4 diş sarımsak
  7. Üzeri için; sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
  1. Kabaklar küp küp doğranır. Patatesler küp küp doğranır.
  2. Soğanlar ve sarımsak ince ince doğranır. Bir tencerede, biraz sıvıyağ katılır. Üzerine soğan ve sarımsaklar eklenir. Şöyle bir kavrulduktan sonra, üzerine salça eklenir. Çok geçmeden patatesler de eklenir. Kapağı kapatılır, 2-3 dakika bu şekilde kalır.
  3. Kabaklar da tencereye ilave edilir ve domates püresi eklenir üzerine, tuzu eklenip biraz ılık su ilavesi ile, yine kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde pişirilir.
  4. Patatesler yumuşayınca servis tabağına alınıp, üzerine sarımsaklı yoğurt ve dereotu ile servis yapılır. Afiyet Olsun...

16 yorum:

  1. bizim evde de sebze yeniyor ama yendikten sonra nedense hiç doyulmuyor.arkasından muhakkak abur cubur yeme ihtiyacı hissediyor ev ahalisi.oysaki ben bayılırım her türlü sebzeye.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  2. hemde yoğurtlu.off.nefis nefiss.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar, ne kadar güzel ve iştah kabartan bir görüntüsü var. Ellerinize,emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Güzelmiş... Ben de dolaptaki kabaklarla ne yapayım diyordum.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık her ikiside çok güzel.
    Nursevin

    YanıtlaSil
  6. yazın en güzel yemeğidir kabak sarımsaklı yoğurtla nefis olur elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. çok severim zeytinyağlıları,kabak sıyırma da onlardan biri nefis olmuş,ayrıca çekirdekli kısımdan yaptığın da ayrı bir güzel olmuş,bende ya salatasını yapıyorum yada kavurup yumurtalı yapıyorum onlar da güzel oluyor,ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık ben en çok dolmasını severim

    YanıtlaSil
  9. iki yemeğinide ben çok sevdim
    bizdede bi bn severim sebzeyi :(
    ellerine sağlık canım her ikiside çok güzel
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. kabak bizim evde çok yapılmıyor ama ben çok severim ve seninkiler harika görünüyor elifciğim ellerine emklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  11. canım benim,ellerine sağlık,
    bende zeytinyağlıları çok severim,her ne kadar akdeniz kültüründen olmasamda içinde yaşayınca alışılıyor,
    afiyet bal şeker olsun,
    öpüyorum,
    şeri...

    YanıtlaSil
  12. İkisi de çok güzel olmuş. Kabak benim favori sebzelerimden birisi yanına ne koysan yakışıyor. Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. hımmmm çok severim herhafta yiyebilirim kabak tadı vermez bana eline sağlık canım sen buara beni unuttun:(((

    YanıtlaSil
  14. canım elifim şu kabak bizler için büyük bir niğmet.
    ellerine sağlık kızlarıma selamlar.
    muhabbetle kal gülüm.

    YanıtlaSil
  15. ellerine sağlık canım zeytinyağı ve sebze ikilisine bayılırım tek kelime ile sen bana gönder iyisi mi bak nası bitiyor :)fotoğraflarda çok iştah açıcı :)

    YanıtlaSil
  16. aa biri kabak demiş;)
    ben gedim kabaksever biri olarak
    ellerine sağlık canım nefis görünüyor
    afiyet olsunn

    YanıtlaSil

yorum var